50.000 hardrijders gepakt: de mobiele flitspaal heeft effect

9 november 2023 om 07:30 • Aangepast 24 november 2023 om 02:06
nl
De mobiele flitspaal is jarig. En dat vieren ze bij het Openbaar Ministerie want de resultaten die de verplaatsbare snelheidsflitser oplevert, stemmen tot grote tevredenheid. Dat enthousiasme zal waarschijnlijk niet worden gedeeld door de 52.448 verkeersdeelnemers die het afgelopen jaar op de bon zijn geslingerd, omdat ze te hard reden in Brabant.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Bergen op Zoom kreeg als eerste te maken met de verplaatsbare flitspaal. Een kennismaking die veel automobilisten zich met een zure glimlach zullen herinneren. Want op de Randweg West gingen dankzij, of misschien wel ondanks, de mobiele flitspaal in twee maanden 347 chauffeurs op de bon.

"Vanaf het moment dat we ergens een flexflitser plaatsen, zien we vaak een snelle daling van het aantal overtredingen. Ook gaat de gemiddelde snelheid naar beneden", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). De eerste voorzichtige conclusie is volgens haar dat de mobiele flitspaal een blijvend effect heeft op het rijgedrag van mensen. "Als we de flexflitser weghalen, stijgt het aantal overtredingen. Maar dat aantal is lager dan voor de inzet van de mobiele flitspaal", aldus de woordvoerder.

"We willen mensen prikkelen om hun rijgedrag voor langere tijd aan te passen."

Iedere flexflitser handhaaft 24 uur per dag op de maximumsnelheid. Na ongeveer twee maanden op dezelfde plek verhuist de automatische snelheidshandhaver naar een volgende locatie. "Bestuurders worden bewuster van hun snelheid en rijgedrag. De flexflitser zetten we af en toe op dezelfde plek terug, zodat mensen worden geprikkeld om hun rijgedrag niet voor even, maar voor langere tijd aan te passen", legt de OM-woordvoerder uit.

"Door de flexflitser daalt de snelheid en dat verhoogt de veiligheid voor wegwerkers."

Bij justitie zijn ze erg te spreken over het positieve effect van de mobiele flitspaal. Vooral op plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Daar geldt altijd een aangepaste lagere maximumsnelheid, maar niet iedereen houdt daar voldoende rekening mee. "Dankzij de flexflitser daalt de snelheid van het verkeer en dat verhoogt de veiligheid voor wegwerkers. We willen daarom voortaan twee tot drie flexflitsers inzetten bij wegwerkzaamheden", kondigt de woordvoerder aan.

Momenteel heeft het OM rond de dertig mobiele flitspalen in het land staan. Rond 2026 moeten dat er zo'n 125 zijn. De cijfers in Brabant liegen er niet om. In totaal zijn er dit jaar ruim 52.000 voertuigen geflitst. "Bij de ene locatie is het effect groter dan de andere, maar soms was het ‘probleem’ ook groter. Je kunt die aantallen dus niet zomaar met elkaar vergelijken", aldus het OM.

Flexflitsers zijn afgelopen jaar op verschillende plekken in Brabant neergezet. Hieronder een overzicht van het aantal snelheidsovertredingen die door deze mobiele flitspalen zijn vastgelegd. Absolute koploper is de Geldropseweg in Eindhoven met bijna 21.000 bekeuringen.

2022 (november tot en met december)

  • Bergen op Zoom – Randweg: 347 keer
  • Den Bosch, Sint Teunislaan 149 keer

2023 (januari tot en met april)

  • Den Bosch - Sint Teunislaan: 972 keer
  • Bergen op Zoom – Randweg: 387 keer
  • Breda - Julianalaan: 7.525

2023 (mei tot en met augustus)

  • Den Bosch - Sint Teunislaan 541 keer
  • Bergen op Zoom – Randweg: 882
  • Breda - Julianalaan: 7200
  • Tilburg - Ringbaan Zuid: 6.220
  • 's-Hertogenbosch - Rompertsebaan 292
  • Tilburg - N261 Burgemeester Bechtweg: 6513
  • Meierijstad - N637 Rooiseweg: 510
  • Eindhoven - Geldropseweg 20.910

OOK DE MOEITE WAARD:

Een verkeersdeskundige vertelt over het nut en de noodzaak van de mobiele flitspalen om daarmee de veiligheid op de weg te vergroten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!