Mama-aap plots overleden, verzorgers laten haar baby inslapen

10 november 2023 om 20:28 • Aangepast 24 november 2023 om 02:05
nl
In Dierenrijk in Nuenen zijn donderdag een moedergibbon en haar jonkie overleden. Mama was ziek en dierenverzorgers moesten het kindje laten inslapen. "Een van de moeilijkste beslissingen die we ooit gezamenlijk hebben moeten nemen", schrijft het Dierenrijk.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Het kwam als donderslag bij heldere hemel voor de verzorgers. In de ochtend werd de mama-gibbon, genaamd Kanette, in slechte toestand aangetroffen. Wat er precies aan de hand was, weten de medewerkers nog niet. "De arts handelde direct en onderzocht de 30-jarige aap met een echo en bloedonderzoek." Maar dat was te laat. Mama aap liet het leven.

"De dood van zijn moeder zou ervoor zorgen dat haar jonkie geïsoleerd raakt."

Daarna volgde er een onmenselijke keuze. Mama Kanette had nog een jonkie: een jongetjesaap. "Hoe zou het nou verder gaan voor het dier dat amper van zijn moeders zijde week?", dacht het Dierenrijk. Vadergibbons nemen die zorg van nature namelijk niet over. "De dood van zijn moeder zou ervoor zorgen dat haar jonkie geïsoleerd raakt en niet de warmte, sociale prikkels en opvoeding krijgt die hij nodig heeft om een goed leven te leiden."

Daarom hebben ze het kleine aapje laten inslapen, met oog op zijn welzijn. Een ontzettend verdrietige keuze, zeggen ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!