Harm beroemd na talkshow: 'Ik ben niet racistisch, want ik eet shoarma'

14 november 2023 om 20:42 • Aangepast 29 november 2023 om 02:03
nl
Een video met burgerwacht Harm van Leuken (34) uit Budel wordt massaal bekeken op internet. Dat komt door een filmpje van televisieprogramma Khalid & Sophie dat viral is gegaan. In de video vertelt hij over de overlast van asielzoekers in Budel. In het filmpje en door gasten in de de talkshow wordt Harm een beetje belachelijk gemaakt. Maar Caroline van der Plas nam het voor hem op.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Harm vindt zelf dat hij door één van de studiogasten van de talkshow, Raoul Heertje, als 'gekkie' werd weggezet. Maar dat deert hem niet, want hij is blij dat hij zijn verhaal heeft verteld over de overlast van sommige asielzoekers. "Ik heb heel veel positieve reacties gehad, mijn telefoon stond roodgloeiend."

In de reportage van de talkshow zegt Harm soms een racist te worden genoemd. "Maar ik ben geen racist want ik ga nog altijd een broodje shoarma halen, ik ga naar de Turkse kapper en ik ga in Turkije op vakantie", zo antwoordt hij.

Caroline van der Plas nam het op voor Harm en de inwoners van Budel:

Wachten op privacy instellingen...

Het is reden voor studiogast en comedian Raoul Heertje om de conclusie te trekken: "Er is eindelijk een definitie van een racist. Je bent geen racist als je shoarma eet." Verder stelt de comedian dat niemand bang is voor Harm. "Een dikke man in een te strakke trui." Om daarna ook te zeggen: "Maar we moeten de zorgen van die mensen wel serieus nemen."

Terwijl Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren nog omzichtig om de overlast heen praat, neemt Caroline van der Plas van de BBB het wel op voor Harm. "Jullie maken er een karikatuur van. Het is verschrikkelijk dat jullie dit zo laten zien en hem voor gek zetten. Jullie zijn nog nooit in Budel geweest. Ik wel. En de overlast van asielzoekers is daar groot," zegt ze tegen de presentatoren van de talkshow.

"Ik kon er wel om lachen"

"Ik kon zelf wel om het item lachen", zegt Harm een dag later in het radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant. "Ik had niet anders verwacht. Ik kende de talkshow niet. Mensen zeiden al, je moet uitkijken, die zijn behoorlijk links. Maar dat kon me niet schelen, ook linkse mensen moeten zien hoe het hier in Budel gaat. Ik ben dus blij dat ik aan de uitzending heb meegewerkt. Alleen jammer dat de cabaretier meent mij als een gekkie weg te moeten zetten," aldus de burgerwacht.

"Liever wat dikker, dan een mager mannetje dat je omver blaast", stelt Harm. "En Heertje heeft gelijk. Ik ben niet intimiderend. Ik probeer alleen om het dorp wat leefbaarder te maken."

Bekijk hier de hele uitzending. Vanaf 13.50 is het filmpje met Harm te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.