Niemand wilde deze nieuwbouwhuizen kopen: 'Nog nooit meegemaakt'

17 november om 17:19 • Aangepast vrijdag om 13:38
nl
Een nieuwbouwhuis zonder keuken, badkamer en wc verkopen is heel normaal. Maar bij vijf nieuwbouwhuizen in het centrum van Den Bosch ontbreekt nog veel meer. Van elektra en waterleidingen tot de plafonds. “Bij winkels is het heel normaal om panden zo casco op te leveren, maar bij nieuwbouwhuizen heb ik dat niet eerder gezien”, zegt makelaar Tjeerd Zijlstra (58). Toch is er inmiddels genoeg belangstelling.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Sinds maart dit jaar staan vijf nieuwbouwhuizen in het Katerstraatje, een klein straatje in de binnenstad van Den Bosch, te koop. De vraagprijs voor de huisjes van zestig vierkante meter was 490.000 euro. Veel nieuwbouwhuizen worden vaak 'sleutelklaar' opgeleverd, maar de vorige makelaar en aannemer besloten om deze casco aan te bieden.

“In nieuwbouw wordt met casco vaak bedoeld dat er nog geen toilet, badkamer en keuken is. Zo kan de koper naar eigen smaak iets uitkiezen. Er is dan wel elektra, de aansluitingen voor water en verwarming zitten erin en de plafonds zijn geplaatst”, zegt huidig makelaar Zijlstra. “Maar casco is hier letterlijker genomen dan de vorige makelaar heeft bedoeld.”

Het plafond bestaat uit houten balken, het cement op de muur is nog te zien en er steken buizen uit de muur. Zijlstra: “Bij winkelpanden is dat gebruikelijk, maar bij huizen niet. Ik werk al 25 jaar als makelaar, maar dit heb ik nooit eerder gezien bij een nieuwbouwhuis.”

“Voor dat bedrag koop je in het Bossche centrum meestal geen huis.”

Meestal moet een koper bij een casco nieuwbouwhuis zo’n 30.000 tot 40.000 euro extra inleggen voor een keuken, badkamer en wc. De schatting is dat kopers voor deze huisjes 50.000 tot 80.000 euro extra kwijt zijn boven op de vraagprijs.

“Dit nieuwbouwhuis kost meer tijd en geld en er zijn veel mensen die het maar ingewikkeld vinden om dat verder af te maken.” De huizen stonden daarom ruim acht maanden voor bijna vijf ton te koop, maar werden niet verkocht.

Het makelaarskantoor Atenzijlstra van Tjeerd adviseerde om de vraagprijs een stuk te verlagen. De huizen staan nu een week te koop voor 345.000 euro. Het eerste huis is al verkocht en Zijlstra verwacht dat de rest snel zal volgen. De makelaar heeft al meerdere bezichtigingen gehad en zaterdag is het open huis.

“We hebben het gevoel dat er nu meer interesse is. Een voordeel van het huis zo casco opleveren is dat de nieuwe eigenaren zelf kunnen bepalen wat ze willen. Denk aan extra stopcontacten of waterleidingen op een andere plek”, zegt Zijlstra. “En dan zitten we nu ook aan de lage kant met de vraagprijs. Want voor dat bedrag koop je in het centrum van Den Bosch meestal geen huis.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!