Video

Toch zwarte pieten bij de sinterklaasintocht in Drunen

19 november 2023 om 18:06 • Aangepast 1 december 2023 om 02:03
nl
Voor het eerst liepen er dit jaar alleen roetveegpieten mee bij de Sinterklaasintocht in Drunen. Tenminste, in het officiële deel. Achter de officiële intocht liep namelijk nóg een kleine stoet pieten, helemaal zwart. Uit protest tegen het besluit van de gemeente Heusden om alleen nog roetveegpieten in te zetten. Ondanks die actie verliep de intocht rustig. "Sinterklaas is blij om weer in Drunen te zijn."
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Eerder deze week leek het nog een behoorlijk onrustige intocht te worden. De gemeente was aanvankelijk van plan om zwarte pieten te gedogen. En daarom had Kick Out Zwarte Piet (KOZP) laten weten te komen demonstreren bij de intocht van Drunen. De gemeente Heusden besloot daarom, samen met het Sinterklaascomité, toch maar een intocht met roetveegpieten te organiseren.

Dat besluit viel weer niet goed bij een groep zwartepietfans. Een groep van ongeveer twintig zwarte pieten loopt daarom achter de intocht aan, met een versierde wagen. Al is dat op gepaste afstand én onder begeleiding van een aantal boa’s. Claudia Laurens loopt als zwarte piet met deze groep mee. “Eigenwijs, zoals zwarte pieten zijn. Wij doen dit altijd, dus nu ook.”

Claudia krijgt veel positieve reacties vanuit het publiek, vertelt ze. “Kinderen zien het niet en oude mensen staan gewoon te huilen van geluk. Zo hoort het toch.”

"Wij gaan voor de veiligheid."

Maikel Pijnenburg organiseert al jaren de Sinterklaasintocht in Drunen. “Het is jammer dat het zo moet, maar het feest wordt er niet minder om voor de kinderen", zegt hij. "Iedereen mag vinden wat ze vinden, maar wij gaan voor de veiligheid.”

En die veiligheid komt niet in het gedrang, ziet Peter Soeters. Hij is boa en begeleidt de stoet zwarte pieten “Het is wat ons betreft goed verlopen. Ze hebben zich goed gehouden aan de afspraak dat ze op gepaste afstand achter de laatste wagen van de optocht zouden blijven.”

Ook in het publiek aan de zijkant zijn er volgens Soeters geen signalen van mensen die voor onrust willen zorgen. “Alleen maar blije kinderen en ouders.”

Een van hen is Jonathan. Hij staat langs de kant met zijn kinderen te wachten tot ze de pieten kunnen verwelkomen. “Het is één grote gezelligheid. Laten we het vooral een leuk kinderfeest houden en we passen ons aan als het nodig is.”

"We twijfelden eerst of we zouden komen, vanwege de dreiging van protesten."

Iets verderop staat Marleen Klerks. Zij is toch blij dat achteraan nog zwarte pieten meelopen. “Het is jammer dat het zo moet. Ik vind die zwarte pieten veel mooier om naar te kijken. Ik snap niet wat anderen daar mis mee vinden. Lekker zo laten.”

Yusuf is vooral blij dat het veilig is. “Voor mij maakt het niet uit hoe de pieten eruit zien. Al twijfelden we eerst of we zouden komen, vanwege de dreiging van protesten. We waren bang dat het uit de hand zou gaan lopen en we wilden niet dat de kinderen het zouden zien. Maar gelukkig is het een gezellig feest.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.