Video

Trappisten verdienen al 10 jaar zakcentje bij met eigen bier: de Zundert

26 november 2023 om 17:00 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Uit nood geboren en een succes gebleken. Deze week is het precies tien jaar geleden dat de broeders van Abdij Maria Toevlucht besloten om een brouwerij te beginnen. Inmiddels heeft ‘de Zundert’ naam gemaakt als tweede trappistenbier van Brabant. “We zijn trots omdat we ons doel bereikt hebben”, zegt brouwbroeder Christiaan (66).
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Op de grens van de prachtige natuur van de Pannenhoef en de Oude Buisse Heide vind je de sobere abdij van de trappisten in Klein-Zundert. De broeders stichtten er hun abdij in 1900. De naastgelegen boerderij voorzag ze jarenlang in hun levensonderhoud. Doordat het aantal kloosterlingen gestaag afnam, besloten ze bier te gaan brouwen als een nieuwe bron van inkomsten.

Broeder Christiaan: “Eigenlijk zijn we zo’n vijftien jaar geleden gaan nadenken over alternatieve inkomsten voor de boerderij. Dat hebben we even laten rusten, totdat het woord brouwerij viel. Trappisten zijn natuurlijk niet helemaal vreemd met deze traditie, maar voor onze abdij was het nieuw. We zijn gaan kijken bij andere trappistenkloosters en we hebben toen besloten om een kleine brouwerij te op te starten.”

Het hooi in de voormalige schuur van de boerderij maakte plaats voor moderne roestvrijstalen brouwketels, opslagvaten en leidingen. Brouwerij De Kievit produceert inmiddels een bescheiden oplage van 500.000 liter per jaar. “Door de natuur is onze brouwerij maar klein. Vandaar dat we het bier hier wel brouwen, maar op een andere plek laten bottelen”, legt broeder Christiaan uit.

We worden er niet rijk van want we wonen in een groot huis met een gastenverblijf.

Wereldwijd zijn er tien erkende trappistenbiermerken. Zundert en La Trappe uit Berkel-Enschot zijn de enige trappistenbieren in Nederland. Om het label ‘trappist’ te krijgen, moet het bier gebrouwen worden binnen de muren van het klooster waar monniken bij zijn. Verder mogen de broeders de opbrengst alleen gebruiken voor hun eigen levensonderhoud en om mensen in nood te helpen. “We worden er niet rijk van, want we wonen in een groot huis met een gastenverblijf. Dat brengt de nodige kosten met zich mee.”

In de brouwerij in Klein-Zundert werden tot voor kort twee soorten trappistenbier gemaakt: De Zundert 10 en de Zundert 8. Speciaal voor het tienjarig jubileum werd er een derde bier aan toe gevoegd. Volgens broeder Christiaan was het de wens van de abt: “We hadden nog geen licht tafelbier dat we konden schenken tijdens de maaltijd. Dit bier bevat slechts vier procent alcohol. Het moet ook niet zwaarder zijn, anders kun je de rest van de dag niks meer doen.”

We blijven eigenwijze monniken voor wie het brouwen van bier niet het belangrijkst is.

In de abdij wonen nog negen trappistenbroeders van 52 tot en 87 jaar oud. Hoewel het klooster inmiddels onlosmakelijk verbonden lijkt met het trappistenbier, zien de monniken dat zelf anders. “We blijven eigenwijze monniken. Voor ons is het brouwen van bier niet het belangrijkst. We willen op een oprechte manier ons leven leiden en mensen in de gelegenheid stellen om een paar dagen met ons mee te leven. Er zijn trouwens ook broeders die geen bier drinken.”

In zijn relatief kort bestaan wist het trappistenbier uit Zundert al meerdere prijzen in de wacht te slepen. Toch blijft broeder Christiaan bescheiden. “We krijgen weleens andere bieren aangeboden maar dan keren we toch vaak terug naar onze eigen brouwsel. Of ons bier het lekkerst is? Dat laat ik in het midden. Laten we het erop houden dat het in ieder geval vertrouwd is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!