Lois werd sterk door strenge aanpak van haar trainers: 'Soms heel heftig'

29 november 2023 om 21:00 • Aangepast 9 december 2023 om 02:00
nl
Of het leven als topsporter altijd mooi is? “Als ik heel eerlijk moet zijn niet”, zegt Lois Libregts (19). De Schaijkse kunstschaatsster kijkt met wisselende gevoelens terug op haar jonge jaren. “Het was af en toe heel heftig. Ik ben ermee opgegroeid dat trainers hard tegen me schreeuwden en dat ik niet mocht zeuren. Hierdoor ben ik mentaal erg sterk geworden.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Lois komt met wedstrijden op prachtige plekken, maar het leven als topsporter is niet altijd rozengeur en maneschijn. “In mijn jeugd hadden we onderling met de meiden veel lol. Eenmaal op het ijs mochten we niet praten en ging het er heftig aan toe. Dat vonden we logisch, want we kwamen tenslotte om te trainen en beter te worden. Als we bepaalde oefeningen niet goed uitvoerden, dan moesten we bijvoorbeeld opdrukken. Niet dat er regels werden overtreden, maar de coaching was streng.”

"Hoe wij vroeger trainden, kan deze tijd niet meer."

Het is niet zo dat Lois klaagt over deze harde aanpak. “Voor mij was het altijd heel normaal. Het hoorde bij de sport en is niet persoonlijk op je gericht. Ik kan dat loslaten en ben er hard van geworden. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat sporters zich aangevallen voelen. Hoe wij vroeger trainden, kan deze tijd niet meer.”

Haar carrière is er eentje van ups en downs. Ze heeft meerdere nationale titels op haar naam staan, maar nog niet zo lang geleden twijfelde ze of ze wel doorging met kunstschaatsen. “Ik trainde in België en Tilburg, maar kreeg op mijn 17e van de bond de kans om naar Heerenveen te komen in een nieuw topsportprogramma. Het leek me een goede stap in mijn ontwikkeling en ik kon op twee minuten van Thialf gaan wonen. Ik ging daar veel om met andere topsporters, heel inspirerend.”

"Het zorgde voor verdriet binnen het team."

Lang bleef Lois niet in Friesland. Toen bondscoach Aljona Savchenko na een half jaar vertrok en het ijs er eerder afging vanwege hoge energieprijzen, vertrok ze na een periode rust met de selectie naar Canada. “We kregen een goed gevoel bij een Canadese coach. Helaas ging de samenwerking met de bond niet door. Uiteindelijk viel deze zomer het hele topsportprogramma uit elkaar. Dat zorgde voor verdriet binnen het team. Gelukkig konden we er met elkaar goed over praten. Als ik alles vooraf had geweten, was ik nooit naar Heerenveen gegaan.”

De kleindochter van oud-wielrenbondscoach Piet Libregts dacht door alle onrust heel even na over een leven zonder kunstschaatsen, maar besloot de draad weer op te pakken. Tegenwoordig traint ze twee dagen in Breda bij Thomas Kennes en twee dagen in Heerenveen, waarbij ze online contact heeft met de Canadese coach Ian. “Fijne trainers waar ik goed mee kan praten. Verder heb ik nog steeds mijn eigen fysio, sportdiëtiste en mental coach, net als mijn opleiding in Nijmegen. Gelukkig dat ik door Heerenveen niet alles heb opgezegd.”

Als klein meisje werd ze verliefd op kunstschaatsen door het televisieprogramma Sterren Dansen op het IJs. Na zwemdiploma C mocht ze schaatsen aantrekken. Met succes, want Lois bleek talentvol. Ze droomde als kind van de Olympische Winterspelen, maar die ambitie is de koelkast ingegaan. “Mijn doelen zijn nu op de korte termijn gericht. Zo ben ik veel bezig met het beheersen van de drievoudige sprongen. Volgend jaar maak ik de overstap naar de senioren, waar ik me wil gaan focussen op een goede klassering op internationaal niveau.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!