Video

361 munten uit de Middeleeuwen gevonden in een akker door hobbyist

24 november 2023 om 13:21 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Jeroen Mathijssen (44) uit Rosmalen was pas twee jaar ‘zoeker’ toen hij ‘de schat van zijn leven’ ontdekte. Op nog geen kilometer van zijn huis vond de hovenier maar liefst 361 munten uit de Middeleeuwen: Duitse, Franse, Vlaamse, Gelderse munten. “Ik ben helemaal niet zweverig, maar ik voelde heel veel energie voordat ik ze vond.” Donderdag waren de munten eenmalig te zien in het Erfgoedcentrum in Den Bosch.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Ongeveer twee jaar geleden begon Jeroen met zoeken nadat hij met een vriend mee was gegaan. Kort daarna kocht hij zelf ook een metaaldetector. “Ik wilde als jonge jongen archeoloog worden. Maar als kind heb ik een niet-aangeboren hersenletsel gehad en daardoor kon ik niet goed leren”, vertelt hij.

Hij werd geen archeoloog, maar hovenier met een zeer regelmatig leven. “Ik ging iedere avond exact om 22:22 naar bed. Het aparte is dat ik die munten op 22 januari 2022 heb gevonden. Bizar toch?”

De vondst van de munten is sowieso ‘een apart verhaal’, zegt Jeroen. “Ik was die dag aan het zoeken, maar ik had niks gevonden. Toen ik op de akker stond, voelde ik heel veel energie. Ook al heb ik normaal echt niks met dat soort zweverig gedoe.”

Samen met een vriend ging hij zoeken op de akker waardoor hij werd aangetrokken. “Ik wilde eerste weggaan, maar mijn aandacht werd getrokken een gedeelte van dat veld. Ik liep daar recht naartoe, terwijl je normaal gesproken netjes baan voor baan te werk gaat.”

"Een vriend die meezocht, heeft zeker vijftig munten gestolen."

Jeroen vond meteen vijf munten. “Die vriend zei dat ik de dag erop verder moest gaan zoeken, maar die heeft zeker vijftig munten gestolen. Het is ook geen vriend meer.”

De dag erna ging Jeroen weer en vond hij meer dan 90 zilveren munten. De dagen erop vond hij er nog meer. Volgens Jeroen moeten er nog veel meer munten liggen. Hij kan niet zeggen waar de vindplaats is. Dat is geheim. Zelf zoeken gaat niet meer omdat hij al een tijd thuis zit. Hij gaat steeds slechter zien door een oogziekte. “Sowieso is de uitdaging er wel vanaf, sinds ik deze enorme hoeveelheid heb gevonden.”

Volgens gemeentearcheoloog Ronald van Genabeek uit Rosmalen is de vondst ‘uniek’ en is er nooit eerder zo’n aantal oude munten gevonden in Rosmalen. Het gaat om munten uit de periode 1374 tot 1378. “Omdat de munten zo kort in omloop zijn geweest, kunnen we dat goed inschatten. Omdat het er zoveel zijn en ook zoveel verschillende, is het aannemelijk dat ze van een handelaar zijn geweest”, legt de archeoloog uit.

"Het is heel moeilijk na te gaan wat de waarde is."

Hoeveel de munten waard zijn vindt de archeoloog moeilijk in te schatten. “Er zitten veel munten bij die vrij normaal zijn, dat is tientjeswerk. Maar er zitten ook een paar bijzondere bij. Het is heel moeilijk om na te gaan hoeveel die waard zijn.”

Het liefst zou Jeroen zijn munten tentoonstellen, maar dat gaat niet. Hij wil zeker weten dat ze niet worden beschadigd of kwijtraken, maar dat kan de stadsarcheoloog niet garanderen. Vandaar dat de munten komende donderdag eenmalig te zien zijn in het Erfgoedcentrum in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!