Video

Speedcuber Ivo (17) lost Rubiks-kubus in vijf seconden op

26 november 2023 om 09:00 • Aangepast 13 december 2023 om 02:03
nl
De Rubik’s Cube stamt uit de jaren tachtig, maar ook een jonge generatie speelt fanatiek met de kubus. Ruim veertig jaar later heet het speedcubing. Het doel is nog altijd hetzelfde: zo snel mogelijk de kubus oplossen. Ivo Stoutjesdijk (17) uit Sleeuwijk is zo’n speedcuber en speelt dit weekend op het NK Speedcubing in Ermelo. “De uitslag staat nooit van tevoren vast.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Ivo begon op zijn twaalfde met speedcubing nadat hij een filmpje op YouTube zag. Thuis lag nog een Rubik’s Cube van zijn ouders en hij ging ermee spelen. Ivo bleek talent te hebben. Sinds zijn dertiende doet hij aan allerlei toernooien mee en met succes: hij staat bij alle onderdelen in de top twintig en bij heel veel in de top tien.

Ook heeft Ivo het Nederlandse record ‘4 keer 4 blind’ op zijn naam staan. “Je moet dan eerst kubus onthouden, terwijl de tijd al loopt en dan moet je de blinddoek omdoen tot je klaar bent”, legt Ivo uit.

Zijn eerste dag op het NK waar zo’n 250 spelers aan meedoen, zit er op. “Het begon zaterdag redelijk, maar daarna zwakte het wat af. Uiteindelijk heb ik toch nog op twee onderdelen een derde plek weten te pakken”, zegt Ivo. Ook zondag haalde hij op twee onderdelen ene podiumplek. Dat levert Ivo in totaal vier podiumplekken op en daarmee is hij 'heel tevreden.'

"Als je de 3 bij 3 wint, dan word je wel gezien als de Nederlands kampioen.”

Tijdens het toernooi worden er verschillende onderdelen gespeeld, in totaal dertien. Je kunt apart kampioen worden bij alle onderdelen, want er is geen allround kampioen. “Maar als je de 3 bij 3 wint, dan word je wel gezien als de Nederlands kampioen.”

De 3 bij 3 is de standaard kubus met drie rijen van drie blokjes die zo snel mogelijk opgelost moet worden, het koningsnummer van speedcubing. Ook Ivo wilde graag scoren op dit onderdeel. "In de eerste ronde van 3 bij 3 was ik goed geëindigd met een nieuw record gemiddelde van 7.59 seconden. Maar de tweede ronde ging helaas niet zo goed en heb ik de finale heb ik niet gehaald."

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Ivo lost ook blind de kubus in recordtijd op.
Ivo lost ook blind de kubus in recordtijd op.

Er zijn drie Nederlanders die in het verleden een wereldrecord hebben gehad op dit onderdeel. De huidige kampioen, Twan Dullemond, staat op dit moment achtste van de wereld met een geweldige gemiddelde tijd van 5,44 seconden.

Het persoonlijk record van Ivo staat op 5,92 seconden en thuis zelfs op 4,35 seconden. Waarom is hij thuis dan zoveel sneller? “Zenuwen spelen tijdens wedstrijden altijd wel een rol, maar het is vooral dat je in een wedstrijd maar een klein aantal pogingen hebt en thuis veel meer. Dan is het ook makkelijker om thuis een keer een heel goede tijd te draaien dan in een wedstrijd.”

"Ook een heel goede speler kan een blunder maken."

Doordat hij veel toernooien speelt, kent hij zijn tegenstanders en weet hij dus ook wie de beste zijn. Toch zegt dat niet alles. “De uitslag staat nooit van te voren vast. Ook een heel goede speler kan een blunder maken, of een ander kan het juist heel goed doen.”

Opvallend is het groot aantal kinderen in de leeftijd negen tot elf jaar, vindt Ivo. “Ze zijn ook goed. Die hebben veel tijd om te oefenen en snelle vingers.” Toch is leeftijd verder geen issue. “Iedereen van alle leeftijden mag meedoen. Dat is een van de leuke dingen aan speedcubing. Als je er maar lang genoeg mee bezig bent, word je vanzelf beter.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!