Marco is Nederlands kampioen dankzij een onderwaterpissebed

26 november 2023 om 20:00 • Aangepast 8 december 2023 om 02:02
nl
Een zeeanemoon, een kreeft en een onderwaterpissebed hebben Marco Reijnen (51) een gouden medaille opgeleverd. De Tilburger heeft met zijn foto’s van de onderwaterwereld het Nederlands kampioenschap Onderwaterfotografie gewonnen.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

Al vanaf zijn zeventiende duikt Marco en sinds 2008 fotografeert hij ook onder water. “Ik was nooit van plan om foto’s te maken tot we op reis gingen naar de Malediven. Ik nam een compact camera mee omdat dat vrij makkelijk is om mee te fotograferen.”

Het vastleggen van het leven onder water beviel zo goed dat Marco het steeds meer ging doen. “Op een gegeven moment ben ik gestopt met ‘gewoon’ duiken en ging ik alleen nog maar onder water foto’s maken.”

Marco doet al vele jaren mee aan het Nederlands kampioenschap onderwaterfotografie en dit jaar viel hij in de prijzen. “Het is de eerste keer dat ik in de top drie van het algemeen klassement eindig. Dat had ik echt niet verwacht.”

"Het idee was om er ook mosselen op te krijgen, maar die waren er helaas niet."

Bij het Nederlands kampioenschap zijn vier categorieën: groothoek, thema, macro en groothoek met model. Marco haalde goud in de categorie groothoek door een oranje zeeanemoon te fotograferen. “Deze foto is gemaakt bij een mosselkwekerij in de Bergse Diepsluis in Tholen. Het idee was om er ook mosselen op te krijgen, maar die waren er helaas niet. Gelukkig is het alsnog een mooie foto geworden.”

In de categorie thema heeft Marco een kreeft in het Grevelingenmeer vastgelegd. “Dit is een dubbelopname waarbij twee foto’s over elkaar heen zijn gezet. De foto van de kreeft heeft eigenlijk een zwarte achtergrond, maar ik heb daar een foto van de steiger overheen geplakt.”

"Je moet altijd maar geluk hebben met wat je tegenkomt."

Naast de kreeft heeft de onderwaterfotograaf ook een onderwaterpissebed op de foto gezet. “Voor deze foto had ik vooraf al nagedacht over wat ik wilde, maar je moet altijd maar geluk hebben met wat je tegenkomt.” De foto eindigde op de tiende plek in de categorie macro. “Ik was zelf heel enthousiast over deze foto. Van de zeeanemoon, waar ik goud mee heb gehaald, had ik juist minder verwacht. Het blijft toch een jurysport hè.”

Op de laatste foto die Marco heeft ingeleverd is zijn duikbuddy Carlijn te zien. “Zij is al een paar jaar mijn model voor wedstrijden, maar deze foto is helaas buiten de top tien geëindigd." In het algemeen klassement heeft Marco alsnog de eerste prijs gewonnen en daar is hij erg blij mee. “Volgend jaar doe ik weer mee, maar dan ligt de lat natuurlijk nog hoger!”

Hieronder zie je de prijswinnende foto's van Marco:

Marco won goud in de categorie groothoek met deze zeeanemoon.
Marco won goud in de categorie groothoek met deze zeeanemoon.
Een kreeft voor de categorie thema.
Een kreeft voor de categorie thema.
Een onderwaterpissebed voor de categorie macro.
Een onderwaterpissebed voor de categorie macro.
Duikbuddy Carlijn is model voor Marco in de categorie groothoek met model
Duikbuddy Carlijn is model voor Marco in de categorie groothoek met model

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!