Video

Na 6500 kilometer fietsen en twee ton aan donaties is Mhemed nu in Mekka

27 november 2023 om 07:42 • Aangepast 8 december 2023 om 02:02
nl
Na bijna drie maanden fietsen heeft Mhemed Razzouki (38) uit Roosendaal zondag zijn doel bereikt: Mekka in Saoedi-Arabië. Daarvoor fietste hij vanaf zijn woonplaats maar liefst 6500 kilometer door elf landen. Met zijn fietstocht is het hem gelukt twee ton binnen te halen voor een islamitische begraafplaats in Roosendaal. "Ik had er gisteren en vandaag eigenlijk moeite mee dat het echt afgelopen is."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Begin september vertrok Mhemed. Hij is in Marokko geboren, maar woont al in Roosendaal sinds hij een jaar oud is. De vader van twee zoontjes van tien en zes liep al tien jaar rond met het idee om de pelgrimstocht naar Mekka op de fiets te maken.

Toen hij het kon combineren met een sponsoractie voor het goede doel, besloot hij zijn grote wens in vervulling te laten gaan. Hij vertrok 1 september. "Ja, dat voelt alweer als lang geleden. Ik ben vertrokken na het vrijdaggebed bij de moskee in Roosendaal. De burgemeester en een wethouder waren erbij, hartstikke mooi."

"Ik had eigenlijk geen zin om Mekka binnen te rijden."

In Mekka aangekomen voelt hij zich 'goed en gezond', maar 'wel een beetje moe' nu zijn tocht erop zit. "Vooral zaterdag, maar ook vandaag had ik er best wel moeite mee dat het afgelopen is. Ik had eigenlijk geen zin om Mekka binnen te rijden. Ik heb drie maanden uit vijf tassen geleefd en nu is dat ineens afgelopen. Aan de andere kant ben ik blij dat het gelukt is en er zoveel geld is binnen gehaald."

Het goede doel waar hij voor fietste is een begraafplaats met 12.000 plekken in Roosendaal voor de moslimgemeenschap. Het is een langgekoesterde wens en de lokale politiek staat positief tegenover het plan. Want Mhemed mag dan wel Marokkaanse achtergrond hebben, hij wil graag in Nederland begraven worden.

De aanleg van de begraafplaats kost zo’n 2,5 miljoen euro waarvan er 1,3 miljoen tijdens de afgelopen ramadan is ingezameld.

Kort nadat hij aan zijn fietsreis was begonnen, werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Hij besloot daarom samen zijn thuisfront om de ruim 40.000 euro die hij tot dan toe had ingezameld te doneren aan noodhulp voor de slachtoffers.

"Ik wil in Nederland nog wel een paar dagen fietsen, als het tenminste droog is."

Met zijn actie heeft Mhemed bovenop het bedrag voor Marokko nog eens ruim twee ton binnen gehaald. "Het streefbedrag was een ton en het is ruim het dubbele geworden. Dat is geweldig en daar ben ik iedereen heel erg dankbaar voor."

Het liefst zou hij die dankbaarheid willen uiten door nog een paar dagen door Nederland te fietsen: "Als een soort ereronde, als het tenminste droog is in Nederland", lacht hij. Want hij kreeg tijdens het fietsen heel veel hulp en niet alleen van moslims. Dat geldt ook voor de donaties voor de begraafplaats.

Oorspronkelijk wilde hij door dertien landen fietsen, maar dat werden er uiteindelijk elf. "Ik wilde via Cyprus naar Oost-Jeruzalem, maar vanwege de onrust daar en voor mijn eigen veiligheid heb ik dat overgeslagen. Toen ben ik van Turkije naar Aman gevlogen en ben van daaruit verder gefietst. Anders kon ik er niet komen. Syrië zit ook potdicht."

"Mijn zoontjes hebben me gemist, maar vinden het supertof wat ik doe."

Nu hij in Mekka is aangekomen gaat hij een kleine bedevaart houden, van de stad genieten en wat 'bijkomen en relaxen'. De eerste week van december is hij van plan om weer terug naar Nederland te komen. Terug ook naar zijn zoontjes. "Ja natuurlijk hebben ze me gemist, maar ze vinden het ook supertof wat ik doe."

In oktober had Mhemed een derde van zijn tocht achter de rug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!