Je hoeft je iets minder schuldig te voelen als je een glas cola drinkt

28 november 2023 om 22:00 • Aangepast 8 december 2023 om 02:00
nl
De Coca-Colafabriek in Dongen draait vanaf volgend jaar op elektriciteit en een warmwaternetwerk. De voorbereidingen om van het gas af te stappen zijn al jaren in volle gang, maar omdat de fabriek dag en nacht draait is alles niet zomaar aangepast. De grootste veranderingen zijn afgelopen weken gedaan. Dinsdag werd de overstap bij de fabriek bekendgemaakt en gevierd. "Het is een mooie dag voor ons."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De frisdrankfabrikant in Dongen is al vier jaar bezig met de overstap van gas naar elektriciteit en een warmwaternetwerk. "Afgelopen maanden is het pas echt tot leven gekomen en zien we de veranderingen. We zijn nu de laatste stappen aan het zetten om het af te ronden", vertelt Jeroen van Vliet. Hij is verantwoordelijk voor Coca-Cola Europacific Partners (zoals het bedrijf officieel heet) in Nederland.

Coca-Cola in Nederland wil vanaf 2040 klimaatneutraal zijn. De fabriek in Dongen is daarbij een belangrijk onderdeel. Meer dan 85 procent van alle drankjes van het frisdrankmerk die in ons land worden verkocht, komen daar vandaan. Als de productie in Dongen volledig op elektriciteit draait, vermindert de lokale CO2-uitstoot met vierduizend ton per jaar.

"Er komt vier kilometer aan leidingwerk bij kijken."

"We hebben naar alle bronnen gekeken waar we hier iets anders dan elektriciteit gebruiken", legt Van Vliet uit. "Denk bijvoorbeeld aan heftrucks. Die liepen vroeger op diesel en lpg en zijn nu elektrisch. We hadden gasboilers voor de verwarming van het gebouw, die zijn vervangen voor warmtepompen en elektrische boilers. We hebben verder grote opslagtanks voor heet water toegevoegd."

Er zijn ook aanpassingen die je niet in de fabriek ziet, weet duurzaamheidsmanager Eva Amsterdam. "We gaan warmte opvangen die vrijkomt bij bijvoorbeeld het blazen van onze flessen. Die kunnen we met de nieuwe warmtepompen opwaarderen en weer gebruiken om onder meer de fabriek op te warmen", legt ze uit. "Bij het hele systeem komt vier kilometer aan leidingwerk kijken."

"We hadden nog wat ruimte over."

Alle aanpassingen moeten stapje voor stapje, omdat de fabriek 24 uur per dag en zeven dagen per week doordraait. De laatste stap staat volgend jaar op de planning, dan wordt de gasoven vervangen door een elektrische. Met de hele overstap is twaalf miljoen euro gemoeid.

Moeten we ons nog zorgen maken dat het stroomnet straks vol zit, nu de fabriek zo veel elektriciteit gaat verbruiken? Volgens Van Vliet niet. "We gebruiken groene stroom van een windpark en zonnepark in de buurt. En ondanks dat we meer gebruiken, blijven we binnen de ruimte die de netwerkbeheerder ons heeft gegeven. We hadden zelfs nog wat ruimte over."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De fabriek heeft nog meer plannen om duurzaam te werk te gaan, zoals het teruggeven van water

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.