'Kami-Luukie' maakte salto's uit bomen en nu hoort hij bij de wereldtop

2 december 2023 om 18:00 • Aangepast 15 december 2023 om 02:01
nl
Angst? Dat woord kent Luuk Swinkels (21) niet. Al op jonge leeftijd sprong hij uit bomen of van muurtjes om salto’s te maken. De trampolinespringer uit Beek en Donk staat nu in de top 50 van de wereld en staat voor een belangrijk punt in zijn leven. “Met de topsport, een studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit en een sociaal leven hou ik veel ballen hoog. Ik moet beter leren plannen om alles vol te houden.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Als Luuk terugdenkt aan zijn jeugd, dan beschrijft hij zichzelf als een adrenalinejunkie. “Toen ik 4 jaar was, maakte ik al salto’s op de trampoline in onze tuin. Toen ik een jaar of 10 was, ging ik met mijn oudere broer en zijn vrienden mee freerunnen. We zetten filmpjes van onze sprongen op YouTube. Mijn bijnaam was ‘Kami-Luukie’ omdat ze vonden dat ik kamikaze-sprongen maakte.”

Als ze bij een filmpje 1000 views zouden halen, spraken ze af om naar een trampolinehal te gaan. Dat aantal werd niet gehaald, maar zijn vader nam Luuk als verjaardagscadeau toch mee naar Flik-Flak in Den Bosch. “Het was best saai, want tijdens de recreatieles mochten we geen salto’s maken. Ik deed dat toch stiekem in de hoek met een blokkenbak. Een trainer zag dat en vervolgens is het supersnel gegaan. Het werd een uit de hand gelopen cadeau.”

Na een les zat hij al bij de gevorderden en nog twee lessen verder maakte hij deel uit van de wedstrijdgroep. De bondscoach had ‘de jongen met de oranje haren’ al snel in zijn vizier en Luuk mocht naar een talentengroep. Nu op 21-jarige leeftijd heeft Luuk onlangs zijn tweede WK bij de senioren achter de rug. Synchroon pakte hij met Ossenaar Milco Abrahams de 19e plek, individueel werd hij 48ste.

"Ik wil richting de top tien van de wereld."

“Ik vergeet weleens te beseffen hoe bizar het is om op het allerhoogste niveau mee te draaien. Met mijn 21 jaar ben ik nog jong en er zit rek in. De komende jaren wil ik op alle vlakken groeien om richting de top tien van de wereld te gaan.”

Vroeger dacht de Brabander nooit na over een sprong, maar die Luuk is veranderd. “Bang ben ik nog steeds niet, maar ik vraag me nu wel af of een sprong voor mij toegevoegde waarde heeft. Je kan wel zeggen dat ik wat voorzichtiger ben geworden.”

Geld verdienen doet hij niet met de sport en daarom heeft hij een aantal baantjes. Daarnaast studeert hij Bedrijfseconomie aan de University Tilburg. “Het is heel druk en ik vond het soms lastig om me heel gedisciplineerd aan het trainingsschema te houden. Na het WK heb ik goed nagedacht over mijn toekomst. Mijn sport staat op één en daar wil ik voor gaan. Een goede planning is noodzakelijk, maar dat is niet mijn sterkste punt.”

"Een wonder dat ik nog een salto kon maken."

Bij het leven als student horen toch ook feestjes? “In mijn sport zoek ik het uiterste op, maar ik vind het ook leuk om eens los te gaan. Daar moet ik echt mijn momenten voor uitkiezen. Of ik alcohol drink tijdens het stappen? Ik kreeg ooit van iemand een gratis biertje als ik een salto liet zien. Er kwamen steeds meer mensen kijken en het was op het einde van de avond een wonder dat ik nog een salto kon maken. Maar zoiets ga ik niet meer doen hoor”, lacht Luuk. "Ik voel dat er ruimte is om te groeien, daar ga ik voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!