Video

Linde (16) en Marit (18) doen aan curling: 'Niet alleen voor oude mensen'

4 december 2023 om 18:05 • Aangepast 15 december 2023 om 02:02
nl
Linde Nas (16) uit Tilburg en Marit van Valkenhoef (18) uit Breda doen aan curling. Ze horen vaak vooroordelen: het is heel makkelijk, je hoeft bijna niets te doen en het is een sport voor ouderen. "Er klopt helemaal niets van", zeggen beide meiden die deel uitmaken van het Nederlands team dat vanaf 8 december meedoet aan het WK curling tot 21 jaar.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Nederland is een schaatsland met wereldtoppers op iedere afstand. Curling wordt ook op ijs gespeeld, maar is veel minder populair. Al zullen veel mensen de sport wel kennen van 'De Curling Quiz' met Frans Bauer of van de Olympische Winterspelen.

“Als leek denk je misschien dat het niet meer is dan een steen gooien en vegen. Zowel technisch als tactisch komt er echter veel bij kijken. Je moet snelle beslissingen nemen en schakelen waar nodig”, vertelt Marit, die in Friesland opgroeide en daar curling leerde kennen.

"Mensen vinden curling een rare sport en vooral leuk voor ouderen."

Met haar 16 jaar is Linde bijna het jongste lid van Curling Club Tilburg. Niet zo gek, want de jeugdleden zijn op twee handen te tellen. "Ik hoor van veel mensen dat ze curling een rare sport vinden en vooral leuk voor ouderen. Een soort pétanque op het ijs. Alleen de puntentelling is hetzelfde, verder heeft het niets met elkaar te maken. Curling is echt een interessante sport voor jong en oud en zwaarder dan je zou denken."

Vooral het vegen maakt de sport vermoeiend. “Stel dat de gooier een steen te zacht heeft gegooid, dan kunnen we door het vegen nog voor een langere afstand zorgen. Ook kunnen we proberen de richting te veranderen”, zegt Linde. “Niet vegen kan ook, maar dan moet een steen wel heel goed zijn gegooid.” Het gaat bij curling om de steen die het dichtst bij het midden van de gekleurde cirkels eindigt.

Eenvoudig is de sport volgens Marit niet. Op de baan van ijshockeyclub Tilburg Trappers demonstreert ze de techniek. "Je moet flexibel zijn, want je begint met een soort halve split", zegt ze lachend terwijl ze haar speciale curlingschoenen op de plek van de start plaatst.

"Over zo’n afstand helpt praten niet, dus schreeuwen we."

“Een wedstrijd kan op details worden beslist. Als je bijvoorbeeld bij het gooien net wat beweegt met je heupen of armen, dan gaat de steen niet de kant op die je wil. Het is belangrijk om heel veel te oefenen en zo de techniek onder de knie te krijgen.”

Stil is het tijdens een curlingwedstrijd zeker niet. Dat geluid komt niet van fanatieke supporters met gezang en fakkels, maar van de spelers zelf. De stembanden moeten goed zijn, want schreeuwen hoort bij de sport. Linde: “De skip geeft de tactiek aan en roept hoe en wanneer er geveegd moet worden. Over zo’n afstand helpt praten niet, dus schreeuwen we.”

Linde en Marit komen volgende week op het jeugd-WK met Oranje uit in de B-klasse. Daarmee treffen ze onder andere landen als Amerika en China. Linde: “Wedstrijdspanning voel ik nog niet, maar dat zal wel komen als het toernooi bijna gaat beginnen. Gezonde spanning hoort erbij. We gaan ons best doen en willen zo goed mogelijk presteren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!