Vastgebonden honden achtergelaten in de kou: 'Gelukkig waren we op tijd'

4 december 2023 om 12:02 • Aangepast 15 december 2023 om 02:02
nl
In Helmond zijn twee vastgebonden honden gevonden vlakbij het asiel. De vermoedelijk Kaukasische herders werden ’s morgensvroeg in de kou achtergelaten door het baasje. Medewerkers van het asiel vonden de honden en hebben ze losgemaakt en ondergebracht. Het gaat inmiddels goed met de beesten.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Zaterdagochtend rond kwart over zeven troffen medewerkers van het asiel in Helmond twee honden vastgebonden aan de brievenbus van het asiel. De beesten waren koud en konden geen kant op. “Door hun dikke vacht konden de honden gelukkig wel wat hebben”, vertelt Twan Spierings van het asiel.

“Maar het had heel anders af kunnen lopen. Honden kunnen net als mensen onderkoeld raken. Zeker als ze vastgebonden zitten, dan kunnen ze amper bewegen. Gelukkig was er op tijd iemand om ze los te maken.”

"Er zijn genoeg mogelijkheden om geholpen te worden."

Dat de twee honden zomaar zijn achtergelaten maakt Twan boos. “Je moet een hond nooit zomaar achterlaten. Denk eens aan de gevolgen die dat kan hebben. Er zijn genoeg mogelijkheden om geholpen te worden als je niet meer voor je honden kunt zorgen.”

Zo is er in Helmond een regeling dat hondenbazen met psychische of financiële problemen gratis hun hond kunnen afgeven in het asiel. “Daarom snap ik ook niet waarom iemand dit doet”, zegt Twan.

De honden zijn precies buiten de camerabeelden van het asiel vastgebonden. “Het lijkt erop dat het baasje precies wist waar de camera’s stonden.”

"De honden zijn nu heel blij en super enthousiast."

Het asiel heeft aangifte gedaan bij de politie. Mocht de eigenaar alsnog gevonden worden en er is geen sprake van financiële of psychische problemen kan er een taakstraf of zelfs een celstraf worden uitgedeeld.

Twan hoopt dat het niet zover hoeft te komen. “Als je echt in de problemen zit met je honden, bel ons dan. De honden uren achterlaten in de kou is het laatste wat je moet doen. Gelukkig gaat het nu goed met de beesten. Ze zijn heel blij en super enthousiast. We doen nog wat medische onderzoeken, maar het lijkt erop dat ze in orde zijn.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!