Aantal bouwprojecten in Brabant mag van start zonder vergunning

13 december 2023 om 16:16 • Aangepast 22 december 2023 om 02:02
nl
Bouwprojecten in Brabant die tijdens de daadwerkelijke bouw maar een heel klein beetje stikstof uitstoten, mogen zónder natuurvergunning toch van start. Dat heeft de provincie besloten. Door projecten vergunningsvrij te verklaren, komt er een beetje lucht in het vergunningenslot dat de provincie al sinds maart hanteert.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Brabant heeft besloten dat projecten voortaan geen vergunning meer nodig hebben als ze aan drie voorwaarden voldoen.

  • Er mag tijdens de bouw maar een kleine, tijdelijke neerslag van stikstof zijn.
  • Als het gebouwde project af is, mag het gebruik ervan niet leiden tot extra stikstofneerslag
  • Een ecologisch onderzoek vooraf moet dat bevestigen.

Vergunningenstop
Brabant geeft sinds maart 2023 geen natuurvergunningen meer af voor projecten die leiden tot extra neerslag van stikstof op kwetsbare Natura 2000-gebieden. Deze vergunningenstop was het gevolg van onderzoek naar de staat van die natuurgebieden. Daartoe is de provincie verplicht.

Het niet uitgeven van vergunningen heeft ook grote gevolgen voor bijvoorbeeld de bouw en het aanleggen van wegen en infrastructuur. Toch zag de provincie geen andere oplossing dan het voorlopig volledig stilleggen van die vergunningen. Nu komt daar met 'een bochtje' dus verandering in.

Brug en hotel
Door projecten onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij te verklaren, komen er weer bouwmogelijkheden zónder af te wijken van de vergunningenstop. De provincie laat weten dat er op dit moment twee projectaanvragen zijn die in aanmerking zouden kunnen komen: de bouw van een brug en van een hotel.

De mogelijkheid om bepaalde projecten vergunningsvrij te verklaren vloeit voort uit de zogenoemde 'Porthos-uitspraak' van de Raad van State. De raad besloot daar dat de bouw van de CO2-opslag in Rotterdam zónder vergunning door mag gaan, omdat de stikstof die vrijkomt bij de bouw geen grote gevolgen heeft voor de omliggende natuur.

Per direct
Voor de provincie Brabant was deze uitspraak aanleiding om te kijken of er ook in Brabant mogelijkheden waren om projecten doorgang te laten vinden zonder natuurvergunning. De regel gaat per direct in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!