Video

Iedereen kende Bart van zijn salto's, nu is hij een serieuze topsporter

17 december 2023 om 11:00 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Toen Bart Poll uit Nistelrode 8 jaar oud was begon hij met een wintersportvakantie met snowboarden. Een aantal jaar later koos hij voor snowboardcross, zeg maar daar de winterse variant van BMX. “Toen ik klaar was met mijn middelbare school, koos ik voor freestyle omdat die sport me leuker leek. Ik was toen 17. Vroeger ging ik voor de lol weleens stunten met vrienden. Iedereen kende mijn salto’s, maar als wedstrijdsport is het echter iets anders.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Ondertussen is Bart 21. Als je van zekerheid houdt, dan hoef je niet jaloers op hem te zijn. Het leven van de freestyle snowboarder uit Nistelrode is namelijk een groot avontuur waarin geen enkele dag hetzelfde is. “Het is elke keer weer kijken welke wedstrijd of training het beste voor me is, daar reis ik heen. De ene keer is dat Zweden of Finland, een andere keer zit ik in Zuid-Frankrijk of Oostenrijk.”

Freestyle snowboarden ziet er spectaculair uit. Bij Barts favoriete onderdeel slopestyle maken deelnemers op een parcours met hindernissen sprongen en showen ze trucjes. “Een prachtige sport waarin je veel kunt laten zien. Ik zie buiten de trainingen gasten weleens nog gekkere, gavere dingen doen. Maar tijdens wedstrijden speel je toch meer op safe.”

"Als je op een ijzige piste valt, kan dat wel pijn doen."

Dat Bart tijdens wedstrijden wat voorzichtiger is, betekent niet dat hij angstig is. “We oefenen veel sprongen en tricks met onze trainer en weten wat we kunnen. Alles draait om techniek, je neemt daarbij geen onnodige risico’s. Stel dat je bijvoorbeeld je elleboog breekt, dan mis je een lange periode in het wintersportseizoen. Het kan toch altijd zo zijn dat er wel iets gebeurt. Als je op een ijzige piste valt, kan dat pijn doen, maar meestal weet ik hoe ik me het beste op kan vangen.”

Dat voorkomen van blessures vindt ook in de zomer plaats. “Ik werk fulltime in de zomermaanden, train regelmatig in het buitenland op een grote airbag en daarnaast zit ik vijf dagen per week in de sportschool. Door zo fit en atletisch mogelijk te blijven, zorg ik ervoor dat ik niet meteen alles afscheur bij een val.”

"Iedereen kende me vanwege mijn salto's."

Tussen al zijn avonturen in de sneeuw waren er ook weleens momenten dat het niet meezat. “Eind 2022 kwam ik zonder team te zitten en stond ik er helemaal alleen voor. Ik had ook geen vaste verblijfplek meer in Oostenrijk. Het tweede deel van het wintersportseizoen ben ik overal alleen heen gereden en heb ik alles zelf geregeld. Dat went en is nog best wel fijn ook. Gelukkig ben ik voor dit seizoen aangesloten bij een internationale ploeg. Ze regelen alles voor me, zodat ik me op de sport kan richten.” Bart is een doneeractie gestart omdat zijn sport zo duur is en hij geen vergoeding van de bond krijgt.

Ruim drie jaar na zijn 'debuut' als freestyler hoopt hij namens Nederland al zijn debuut te maken bij een World Cup. “Ik maak duidelijk progressie, maar er is nog veel werk aan de winkel. Mijn ultieme doel is deelname aan de Olympische Winterspelen in 2026, daar doe ik alles voor.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Nienke blijft na gebroken rug toch snowboarden: ‘Je moet ballen hebben’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!