Jurre ging op internaat om de beste skiër van de wereld te worden

14 december 2023 om 13:00 • Aangepast 22 december 2023 om 02:04
nl
De 20-jarige Jurre Jeurissen uit Schaijk wil de beste skiër van de wereld worden en daar heeft hij veel voor over. Toen hij 14 was verliet hij zijn ouderlijk huis en emigreerde hij naar Oostenrijk. "Ik zei toen al dat ik de beste wilde zijn en in het platte Nederland gaat dat niet lukken. Skiën in de sneeuw met een zonnetje was een wereld van verschil met de borstelbaan in Uden.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Hij kwam terecht op een internaat, maar dat was niet altijd makkelijk. “In het weekend ging iedereen naar huis, ik had een plek in de buurt waar ik terechtkon. Gelukkig kwam mijn vader regelmatig langs."

Jurre vindt hij daardoor op jonge leeftijd zelfstandig is geworden. "Koken of wassen had ik bijvoorbeeld snel onder de knie. De taal was wel een dingetje. Ik kende maar een paar woordjes Duits, verder kwam ik niet in het begin. Omdat ik de taal iedere minuut van de dag hoorde, lukte het me snel om me verstaanbaar te maken. Duits en Engels spreek ik nu vloeiend.”

Door een aantal onvoldoendes moest hij van school af en keerde hij na bijna twee jaar terug naar Nederland. Daar maakte hij de havo af. Nu werkt hij sinds drie jaar met een ervaren coach uit Slovenië.

Jurre is pas 20, maar al drie keer Nederlands kampioen slalom/reuzenslalom. De steun van de Nederlandse Ski Vereniging voor Jurre is zeer minimaal. Geld zit er bijvoorbeeld niet in. En dat terwijl skiën een dure sport is en Jurre zo’n 25 weken per jaar in het buitenland zit. “Ik heb me weleens afgevraagd of dit het allemaal wel waard is. Ik moet er zoveel tijd, energie en geld in investeren. Hoe kan ik blijven meedoen als concurrenten zoveel betere teams om zich heen hebben?”

“Waar zou ik staan als ik niet alles in mijn uppie hoefde te doen?”

Het lijkt een oneerlijke strijd. Wintersportlanden als Oostenrijk en Zwitserland zijn tijdens skiwedstrijden aanwezig met grote teams inclusief een flinke trainers- en begeleidingsstaf. Het verschil zit ‘m niet alleen in de begeleiding. “Als je in bijvoorbeeld Oostenrijk bent, dan zijn de beste trainingsmogelijkheden en tijden eerst voor de Oostenrijkers. Skiërs uit andere landen zijn daarna pas aan de beurt. Het beste materiaal gaat ook altijd naar de beste landen.”

Toch geeft Jurre niet op. Sterker nog, hij laat zien dat hij veel potentie heeft. Op het WK tot 21 jaar eindigde hij in de tweede run zelfs als achtste, waarmee hij in totaal achttiende werd. “Dit laat zien dat ik op de goede weg ben, dat motiveert me. Waar zou ik staan als ik niet alles in mijn uppie hoefde te doen? Zo lang mijn prestaties beter worden en ik er lol in heb, blijf ik dit doen. En zolang ik het kan betalen uiteraard."

Zijn doel om de wereldtop te verslaan, staat nog steeds. "De komende jaren wil ik stappen blijven zetten en bij de volwassenen de aansluiting vinden. Mijn droomdoel is de Olympische Winterspelen in 2026. Daar ga ik alles aan doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!