Goud van Indiase expats is doelwit van inbrekers: 'Voor 25.000 euro weg'

14 december 2023 om 18:30 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Indiase expats in Eindhoven zijn bang geworden voor dieven die op jacht zijn naar hun goud. Het hoort bij de Indiase cultuur om gouden sieraden te hebben en het wordt vaak thuis bewaard. Bij Sharan (47) uit Eindhoven sloegen dieven vorige maand in zijn huis toe. “Ze hebben voor 20.000 tot 25.000 euro aan goud gestolen.” Volgens een woordvoerder van de Indiase gemeenschap zijn er de afgelopen jaren al tien Indiase gezinnen in Eindhoven beroofd van hun goud.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Zaterdagavond 4 november gaan Sharan en Shilpa uit India niet meer vergeten. Na een avondje eten bij vrienden, komt het stel thuis. Alles is overhoop gehaald. Beneden staan kastdeuren open. De twee laptops van Sharan liggen er nog. Ze haasten zich naar boven, naar de kledingkast op hun slaapkamer. Daar is het goud verstopt. Overal liggen kleren op de grond. De kastdeuren staan ook hier open. Het goud is weg. “We waren volledig in shock,” zegt Sharan, “en we werden bang.”

Goud heeft een grote betekenis in India. “Bijna iedere familie in India heeft goud.” De gouden sieraden worden gebruikt bij trouwceremonies en belangrijke Indiase feesten. Het goud wordt ook achter de hand gehouden voor als er moeilijke tijden aanbreken.

Er lag nu extra veel goud in zijn huis. "Als een familie vijf of zes weken naar India op vakantie gaat, bewaar je het goud voor elkaar. Een van mijn buren gaf zijn goud tijdelijk aan mij. Mijn schoonmoeder had goud voor haar dochter meegebracht en dat lag ook hier. Juist in die ene maand was er daarom veel goud hier. Ik had dat niet zo in de gaten.”

Het is dus grotendeels niet eens zijn eigen goud. "We hebben maar weinig meegenomen toen we naar Nederland verhuisden." Daarom had Sharan thuis geen kluis, iets wat volgens hem in India wel vaak het geval is.

"Bijna iedere familie in India heeft goud."

Na de diefstal kwam de politie al snel. De dader is hoogstwaarschijnlijk via het badkamerraam naar binnen gekomen. Er zijn geen inbraaksporen gevonden, geen bloed of andere DNA-sporen. De politie nam foto’s en deed nog een paar dagen onderzoek in de buurt. Het leverde niets op.

Sharan kreeg camerabeelden van iemand uit de buurt, maar daar stond niets opvallends op. “Ik denk dat de dieven mij hebben opgemerkt. Ik heb al vele verhalen gehoord dat huizen van Indiase families een doelwit zijn. Bij een huis hier vlakbij zijn ze ook geweest.”

De diefstal heeft veel indruk gemaakt. “We waren er helemaal kapot van omdat het ook goud van mijn vriend was. Ze vertrouwden het ons toe.” Familie in India is nu teleurgesteld door de diefstal, zegt Sharan. “Hoe kan dit in Nederland gebeuren? Ze zijn bang geworden.”

Sharan slaapt sinds de inbraak beneden op de bank. “Iemand is in mijn privéomgeving geweest. Je voelt je boos, teleurgesteld en gefrustreerd. Mijn vrouw durft niet meer alleen thuis te zijn als het donker is. Bij het minste geluid, veren we al op. We gaan bewakingscamera’s kopen.”

"Er zat bijvoorbeeld een kettinkje van bijna 200 jaar oud bij."

De verzekering keert voorlopig niets uit. De inboedelverzekering van zijn vriend kan niet uitkeren omdat het goud niet in zijn eigen huis lag. Voor het goud dat Sharan zelf had, moet hij bewijs kunnen leveren, zoals aankoopbonnen. “Ik heb vooral foto’s. Dat is niet voldoende. Er zat bijvoorbeeld een kettinkje van bijna 200 jaar oud bij. Het zit vier generaties in de familie. Het is heel kostbaar voor ons.”

Volgens een woordvoerder van de Indiase gemeenschap in Eindhoven komt het geregeld voor dat er goud van Indiase gezinnen gestolen wordt. “Elk half jaar gebeurt het. Dit jaar jaar was het al drie keer raak.” Het zorgt voor angst bij Indiase mensen. “Ze vragen zich af of het wel echt veilig is om goud in hun huis te bewaren. Veel Indiase expats hebben een videodeurbel geïnstalleerd. Ze willen hun huis in de gaten houden.”

Sharan legt uit waarom hij nu zijn verhaal vertelt: "Ik wil laten zien wat het met de slachtoffers doet. Hoe het zoveel mensen raakt. Ook wil ik anderen waarschuwen. Het is mij nu overkomen. Veel vrienden van mij hebben nu een kluis en bewakingscamera’s genomen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!