Video

'Voetbal in slow motion' met bal van 12 kilo, dit is NK Onderwatervoetbal

17 december 2023 om 18:13 • Aangepast 28 december 2023 om 02:00
nl
Duikteams uit heel Nederland liggen deze zondag in het water op het Nederlands Kampioenschap Onderwatervoetbal in zwembad De Tongelreep in Eindhoven. "Op het eerst gezicht lijkt het makkelijk, maar dat is het niet", legt onderwatervoetballer Roeland uit.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Een verzwaard duikpak, een bal gevuld met zout water en een diep zwembad: het vormt de basis van onderwatervoetbal. Maar het belangrijkste? "Leuke duikteams die mee willen doen, want het gaat vooral om de gezelligheid."

In Eindhoven verzamelen zich zondagmiddag zestien teams voor het NK Onderwatervoetbal. "Ze komen uit alle windstreken van Nederland. Er zijn ook duikers uit België bij", aldus de duiker van Duikteam Eindhoven.

"Door corona was het jaarlijks kampioenschap verwaterd."

Iets waar ook Wesley Voets trots op is. Hij is teamcaptain van het Eindhovense team en mede-organisator van het kampioenschap. De vorige editie was in 2019. "Door corona was het jaarlijkse kampioenschap verwaterd. Wij hebben besloten het nu weer op te pakken."

Een snelle dribbel of hard schot op doel zit er niet in bij de sport. Onderwatervoetbal is best zwaar. "Een potje duurt niet voor niets maar 5 minuten. De bal weegt veel, zodat deze niet gaat drijven", vertelt Wesley.

"En iedere duiker draagt lood. Voor mij is dat zo'n 10 kilo", vult Roeland aan. "Zo kun je rennen over de bodem. Of nou ja, rennen is een groot woord. Het is eigenlijk net iets sneller dan zwemmen."

"Uiteindelijk komt het aan op de onderlinge samenwerking en tactiek."

Het lijkt alsof de spelers voetballen in slow motion, maar onderwatervoetbal kost dus behoorlijk wat kracht. Roeland: "Uiteindelijk komt het aan op de onderlinge samenwerking en tactiek."

Aquadelfia 1 pakte de eerste plaats bij het NK Onderwatervoetbal. Aquadelfia 2 werd tweede en de Eco Divers pakten de derde plek. Duikteam Eindhoven werd zesde.

Wesley en Roeland van Duikteam Eindhoven zijn erg blij met het NK in hun thuisbad (foto: Omroep Brabant).
Wesley en Roeland van Duikteam Eindhoven zijn erg blij met het NK in hun thuisbad (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!