Christel de Laat zoekt de verschillen tussen Brabants en Limburgs carnaval

1 januari om 12:00 • Aangepast 9 januari om 02:05
nl
Over amper zes weken barst het weer los: hét feest van het zuiden. In Brabant hebben we het dan over carnaval, Limburgers noemen het vastelaovend. In aanloop naar het feest onderzoeken cabaretière Christel de Laat uit Schijndel en zanger Bart Storcken uit Heerlen de verschillen en overeenkomsten. Maar zijn die er wel? De zesdelige documentaireserie O(n)s Feest is vanaf 2 januari te zien bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Even voorstellen. Cabaretière Christel de Laat is met carnaval een van de gezichten van Omroep Brabant. Verschillende programma's worden vier dagen lang door haar op een ludieke manier aan elkaar gepraat. Bart Storcken uit Heerlen is muzikant en schrijft nummers voor de vastelaovend. Een carnavalsvierder in hart en nieren.

"Het is geen wedstrijd over de verschillen tussen Brabant en Limburg."

Beiden gaan op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen Brabant en Limburg bij het Feest van het zuiden. Maar die zijn er ook? Is het gevoel voor het feest eigenlijk niet hetzelfde in beide provincies? Christel en Bart geven elkaar een kijkje in hun keuken. "Het is geen wedstrijd tussen de provincies. We proberen elkaar wel te verbazen", zegt Christel.

Zo laat Bart aan Christel zien hoe in Roermond de Elfde van d'n Elfde wordt gevierd. "De grootsheid van het evenement verbaasde mij enorm", zegt Christel. "In Tilburg en Den Bosch duikt iedereen daarna direct de kroeg in, maar hier is het echt een groot buitenevenement op een plein met muziek en andere optredens."

"Tonpraten is in Brabant meer cabaret, in Limburg is het moppen vertellen."

Bart bezoekt in Brabant de voorstelling 'De ziel van carnaval' van Bjorn van der Doelen en Mike Weerts en gaat naar een avond met tonpraters. "In Brabant is dat veel meer cabaret en wordt het publiek er meer bij betrokken. Bij ons is het meer moppen vertellen", vindt Bart.

Andere verschillen tussen Limburgers en Brabanders vindt Christel de muziek en de kleding van de Limburgers en de Brabanders. Christel: "In Limburg is veel meer dialectmuziek. Limburgers pakken echt uit met kleding en schmink. Wij Brabanders zijn meer van skihut-muziek, kielen, carnavalspakken, emblemen en kleuren van de stad of dorp."

"De serie draait om saamhorigheid en gelijkwaardigheid."

Maar linksom of rechtsom: komt het gevoel van carnaval en vastelaovend niet op hetzelfde neer? "We drinken wat en praten over zinnige en onzinnige dingen in het leven", beschrijft Bart zijn carnavalsgevoel. "We vieren vastelaovend op veel plekken een beetje anders, maar wel met dezelfde reden: verbroedering en de liefde voor het feest."

Christel: "Carnaval stopt niet bij de grens van Brabant en Limburg. Het feest draait om saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Rangen en standen verdwijnen door je te verkleden. Iedereen doet vooraf zijn uiterste best om carnaval weer tot een succes te maken. Dat doen ze in Brabant niet anders dan in het Limburgse."

De zesdelige serie is te zien vanaf 2 januari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.