Video

Frituurvet in riool kost klauwen met geld: 'We kunnen het niet verwerken'

20 december 2023 om 11:30 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
Gooi frituur- en oliebollenvet niet in je gootsteen of toilet, maar lever het in om te recyclen. Deze dringende oproep doet Waterschap Brabantse Delta aan de vooravond van de feestdagen. Frituurvet in het riool zorgt voor grote problemen in leidingen en pompen die verstopt kunnen raken.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Iedere liter gebruikt vet die in het riool verdwijnt, kost het waterschap bijna drie euro aan schoonmaakkosten. Uit cijfers blijkt dat bijna vier op de tien oliebollenbakkers weleens frituurvet in het afvoerputje giet. “Mensen doen dit niet uit kwaadwilligheid. Ze weten gewoon niet wat voor schade ze er mee aanrichten. Wanneer je je frituurvet in de afvoer gooit, lijkt het weg. Maar eigenlijk heb je het probleem gewoon verplaatst”, zegt bestuurder Niels Mureau van waterschap Brabantse Delta.

"Zeker rond de jaarwisseling veroorzaakt dit storingen en verstoppingen bij de pompen die continu horen te draaien."

Exacte cijfers zijn er niet, maar schattingen van de extra kosten en schade lopen uiteen van enkele tonnen tot miljoenen euro’s per jaar bij Waterschap Brabantse Delta. “Waterzuiveringsinstallaties kunnen het vet niet verwerken. Frituurvet hoopt zich op bij de afsluiters en aan de binnenkant van rioolleidingen. Zeker rond de jaarwisseling veroorzaakt dit storingen en verstoppingen bij de pompen die continu horen te draaien”, legt waterketentechnoloog Roger Vingerhoeds uit.

Alleen al bij één van de grootste afvalwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap in Breda wordt er om de vijf weken zo’n tienduizend liter frituurvet uit de bassins gehaald. Dat is een vrachtwagen met honderd volle kruiwagens. Het goedje wordt afgevoerd naar de huisvuilverbranding. Volgens het waterschap ‘een gemiste kans’ voor het milieu.

Frituurvet in de waterzuiveringsinstallatie (foto: Waterschap Brabantse Delta).
Frituurvet in de waterzuiveringsinstallatie (foto: Waterschap Brabantse Delta).

Frituurvet wordt onder meer gerecycled en hergebruikt als biodiesel. Bij supermarkten, gemeentewerven en milieustraten kan het oude frituurvet worden ingeleverd in containers. Minder dan de helft van de mensen maakt hiervan gebruik.

"Het is erg onverstandig voor je afvoer in eigen huis."

“We roepen daarom iedereen op om het oude vet weg te brengen. Want wanneer we extra kosten moeten maken omdat mensen rotzooi in het riool gooien, zullen we dit uiteindelijk ook in de belastingtarieven moeten doorberekenen", zegt Niels Mureau van het waterschap.

“Het is bovendien ook erg onverstandig voor je afvoer in eigen huis”, vult Roger Vingerhoeds aan. “Olie of vet gaat stollen, waardoor leidingen aan de binnenkant makkelijk verstopt raken. Met een beetje pech ben je dan veel geld kwijt aan een ontstoppingsbedrijf of een loodgieter.”

Deze week start waterschap Brabantse Delta met een publiekscampagne om mensen bewust te maken van het probleem van frituurvet in het riool.

Bij de waterzuiveringen wordt het vet eruit gevist (foto: Erik Peeters.)
Bij de waterzuiveringen wordt het vet eruit gevist (foto: Erik Peeters.)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!