Kerstdrukte bij kledingrekken in tweedehandszaken: 'Niet alleen voor prijs'

19 december 2023 om 21:00 • Aangepast 30 december 2023 om 02:04
nl
Van glitterjurken en colberts tot hakken en lakschoenen. Steeds meer mensen kopen hun kerstkleding tweedehands, merken ze bij tweedehandszaken in Den Bosch. "Mensen doen het al lang niet alleen meer voor de lagere prijs, maar ook voor de kerstgedachte en het milieu."

Elk jaar maakt Terre des Hommes een speciale afdeling voor kerstkleding, schoenen en accessoires. Klanten kunnen er ook terecht voor kerstballen en servies, zodat de kersttafel mooi gedekt kan worden. "Vooral onze vaste klanten en donateurs komen speciaal daarvoor naar de winkel", zegt vrijwilliger Fabiola. "Net zoals in de commerciële winkels, hebben wij ook hier kerstdrukte."

José en Maud, moeder en dochter uit het Limburgse Echt zijn een dagje aan het winkelen in Den Bosch. Ze neuzen samen door de rekken. Maud: "Ik ben eigenlijk op zoek naar een blouse, want een rokje heb ik al voor kerst. Ik koop niet alles bij tweedehands winkels. Ik vind het wel leuk, maar ik vind het altijd lastig om iets te vinden wat past en ook echt leuk is." Vincent heeft zijn tweedehands outfit al wel gescoord voor de feestdagen: "Ik heb een colbert gekocht. Dat vind ik echt iets voor de kerst, maar dat vind ik in normale winkels te duur. Vooral omdat ik het heel weinig draag."

"Ze willen niet te veel betalen voor kleding die ze maar één keer dragen."

Terre des Hommes is al lang niet meer alleen voor de armere doelgroep. “Sterker nog, de meeste mensen kopen hun kleding tweedehands omdat het duurzaam is”, zegt Fabiola. “Er is nog steeds een groep die hier komt omdat de kleding goedkoper is. Sommigen inderdaad omdat ze minder te besteden hebben, maar er zijn ook klanten die niet te veel willen betalen voor kerstkleding die ze maar één keer dragen.”

Het geld dat Terre des Hommes met de verkoop verdient gaat elk jaar naar een goed doel. Ook dat zorgt rond de feestdagen voor extra populariteit. “Je merkt dat mensen vanuit de kerstgedachte spulletjes bij ons kopen, omdat je daarmee iets goeds doet voor een ander”, zegt vrijwilliger Fabiola. “En er zijn deze dagen zelfs mensen die meer betalen voor de goedkope kleding, omdat het geld naar het goede doel gaat.”

"Het zijn twee voordelen in één."

Een paar straten verder heeft Het Leger des Heils ook een grote tweedehands winkel. Voor iedereen is daar wat te vinden. Voor in de winkel staat Marielaine ze komt oorspronkelijk uit Frankrijk en komt graag in tweedehands winkels: “Hier bij het Leger des Heils kun je meteen andere mensen ondersteunen en het is qua duurzaamheid het beste om in een tweedhandswinkel te kopen. Dus dat zijn twee voordelen in één.”

Ze gaat met kerst naar Frankrijk. Tijdens het kerstdiner op kerstavond is iedereen mooi aangekleed. Ook Marielaine zoekt nog een outfit: "Ik had laatst een heel leuk topje gezien voor kerst, maar heb het niet gekocht. Ik dacht ik ga vandaag even kijken of het er nog is. Maar het was weg." Ze speurt nog even verder naar een ‘nieuwe’ outfit voor de kerstdagen.

Woensdag 20 december en donderdag 21 december werken verslaggevers Megan Hanegraaf en Agnes van der Straaten in de Bossche binnenstad. Ze gaan op zoek naar verhalen uit de stad. Als ze niet op pad zijn zitten ze bij stadswinkel De Moriaan op de Markt. Tips? Mail: [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.