Supertalent uit het platte Nederland bijna de beste snowboarder ter wereld

24 december 2023 om 12:05 • Aangepast 9 januari om 02:02
nl
Hij is pas 18 jaar, maar als snowboarder hoort hij bij de top van de wereld. Sam Vermaat sprong onlangs in Amerika tijdens een wereldbekerwedstrijd bij het onderdeel Big Air naar de tweede plaats. Een podiumplek had dit seizoen nog geen enkele Europeaan gehaald. Het bijzondere verhaal van een natuurtalent uit Halsteren: “Ik ben op de indoorbanen in Nederland opgegroeid.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Met een vader die snowboardleraar is en een moeder die snowboarden als passie heeft, was het niet zo verrassend dat Sam hun voorbeeld volgde. “Toen ik 4 jaar was, stond ik al op een snowboard. Ieder jaar gingen we een paar keer op wintersport, dat vond ik erg leuk. Drie jaar later probeerde ik een beetje te freestylen. Ik werd lid van een skiclub in Rucphen en door meer te trainen werd ik snel beter. Toen ik op mijn 11e Nederlands kampioen werd, was dat het besef dat ik er serieus voor wilde gaan.”

Op zijn twaalfde werd hij opgenomen in TeamNL en toen hij 15 jaar was, maakte hij al deel uit van de seniorenselectie. “Ik ben toen fulltime gaan trainen op Papendal. In de winter zit ik natuurlijk veel in de sneeuw, maar tussen de wedstrijden door en in de zomerstop werk ik in eigen land aan mijn kracht en conditie. Zo kan ik mijn lichaam voorbereiden op de wedstrijden. Ook train ik veel op grote airbags, waarbij je heel veilig tricks kunt leren.”

"Ik droomde altijd van een podiumplek."

Sam richt zich met het snowboarden op twee onderdelen. Bij Big Air ga je van een grote schans af en laat je tijdens een sprong trucs zien. Bij Slopestyle maken de deelnemers sprongen en trucjes op een parcours met allerlei hindernissen. Slopestyle heeft zijn voorkeur, maar juist bij Big Air zette hij zijn beste prestatie ooit neer. “Ik ben achtste geworden op het WK, maar ik droomde wel altijd van een podiumplek. Een top vijf klassering was mijn eerste doel, want ik wilde de lat niet onrealistisch hoog leggen.”

"Ik heb mezelf verrast, maar ook anderen."

“Dat ik nu tweede werd tussen alle wereldtoppers, is fantastisch. Ik heb mezelf verrast, maar ook anderen”, aldus The Flying Dutchman. “Alles klopte deze dag. Het is het resultaat van al die jaren keihard trainen. Deze podiumplek laat zien hoeveel potentie ik heb. Mijn concurrenten zullen nog meer rekening met me gaan houden. Het is aan mij om me telkens voor de finales te blijven plaatsen. Iedere finaleplek is een kans op de overwinning. Mijn uiteindelijk hoofddoel is de Olympische Winterspelen in 2026.”

"Het is een geweldig leven."

Het supertalent is nog hartstikke jong, maar heeft al veel ervaring opgedaan in het internationale veld. “Daardoor ben ik me steeds comfortabeler gaan voelen en kan ik beter omgaan met de spanning. Het is een geweldig leven en ik kom op de mooiste plekken. Dit seizoen ben ik bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Oostenrijk, China, Canada en Amerika geweest. Na de feestdagen ga ik opnieuw veel op reis. Ik moet veel doen en laten voor de topsport, maar het is goed om stil te staan bij dit succes.”

Klik hier voor zijn sprong naar de tweede plek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!