NAC Breda maakt het nog spannend, maar koploper Willem II wint derby

22 december 2023 om 21:59 • Aangepast 9 januari om 02:08
nl
Willem II heeft vrijdagavond in Breda de voetbalderby van NAC gewonnen. Uitgerekend Jeredy Hilterman, oud-speler van NAC, had een belangrijk aandeel in de 1-2 winst van zijn Willem II.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Jeredy Hilterman was als speler van NAC Breda niet bepaald geliefd bij de eigen aanhang. Dit omdat hij in 2022 het kampioensfeest van zijn oude club FC Emmen meevierde en daarbij uitsprak dat hij spijt had van zijn transfer naar Breda. Nu is Hilterman spits van Willem II, de aartsrivaal van de Bredase club.

Al uren voor de wedstrijd was het duidelijk dat NAC Breda tegen Willem II een beladen wedstrijd is. Supporters van Willem II zwaaiden de spelers bij het Koning Willem II Stadion uit met vuurwerk, in Breda werden ook veel fakkels afgestoken. In het Rat Verlegh Stadion zelf was het al vroeg sfeervol.

Sportieve revanche
Eerder dit seizoen stonden de twee ploegen tegenover elkaar in Tilburg, waarbij de Bredanaars duidelijk de sterksten waren. Het duel werd bij een 0-3 duel gestaakt en op een later tijdstip uitgespeeld: 1-4. Na afloop van de gestaakte wedstrijd liep het flink uit de hand buiten het stadion. Het betekende dezelfde week het ontslag van trainer Reinier Robbemond en korte tijd later het vertrek van technisch directeur Teun Jacobs.

Inmiddels is de situatie bij Willem II compleet veranderd en staat de ploeg bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. Deze vrijdagavond wilden de Tilburgers sportieve revanche voor de eerder verloren derby en bovendien laten zien waarom het de belangrijkste titelkandidaat is.

Goals Hilterman
Beide elftallen maakten direct duidelijk dat er veel op het spel stond en gaven vol gas. Willem II was het gevaarlijkst en na 8 minuten stond de 0-1 op het scorebord. Jeredy Hilterman kopte binnen en zorgde voor feest bij de meegereisde supporters uit Tilburg. Dat waren er ongeveer 350, omdat vanwege veiligheidsmaatregelen maar de helft van de capaciteit van het uitvak welkom was.

Diezelfde Hilterman liet zich een minuut later gaan met een flinke overtreding. Scheidsrechter Allard Lindhout bestrafte hem met een gele kaart. Na ruim een half uur was opnieuw Hilterman de man op wie alle aandacht was gericht. Na een sterke actie van Jeremy Bokila - de supersub die nu deel uitmaakte van de basis - stond de spits op de juiste plek om de 0-2 binnen te tikken.

Slotoffensief
NAC Breda werd bij het rustsignaal door de eigen aanhang getrakteerd op een fluitconcert. Trainer Jean-Paul van Gastel zal ongetwijfeld in de kleedkamer een donderspeech hebben gegeven, want na de pauze liet NAC direct zien op jacht te gaan naar de aansluitingstreffer. Een aantal kansen kreeg het ook wel, maar echt moeite hoefde doelman Joshua Smits niet te doen.

In de slotfase werd het toch nog erg spannend, toen invaller Thomas Marijnissen de 1-2 binnen gleed. Het publiek ging er vol achter staan, maar dichterbij kwam NAC Breda niet meer. Willem II gaat met een heerlijk gevoel de winterstop in, NAC Breda mag in 2024 proberen een aanval te doen op de bovenste plekken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!