Debutant Berry van Peer zorgt voor daverende verrassing op WK darts

24 december 2023 om 06:15 • Aangepast 9 januari om 02:03
Berry van Peer zorgde zaterdagavond voor een enorme verassing op het WK darts in Londen. De darter uit Sprundel, die zijn debuut maakt tijdens dit wereldkampioenschap, bereikte de derde ronde door Josh Rock - voormalig wereldkampioen bij de jeugd en een outsider voor de titel - te verslaan.
Profielfoto van Peter de Bekker

De eerste leg van de wedstrijd ging nog naar Rock, maar Van Peer raakte daardoor niet van slag. Hij gooide weliswaar weinig hoge scores, maar het uitgooien ging formidabel. Daardoor greep de darter uit Sprundel de eerste set met 3-1.

121-Finish op bullseye
In de tweede set was het wedstrijdbeeld identiek. Rock maakte indruk met hoge scores, maar Van Peer was effectiever. Rock boog een 2-1 achterstand nog om in een gelijke stand (2-2), maar moest ook deze set aan Van Peer laten. Die sloot de set af met een imponerende 121-finish op de bullseye.

In de derde set begon Van Peer ook betere scores te gooien. Omdat hij sterk bleef uitgooien kwam hij in die set op een 2-0 voorsprong, op de drempel van een stunt. Een 101- en een 112-finish brachten Rock echter terug in de wedstrijd. Van Peer kreeg vervolgens twee kansen om in de vijfde leg die set - en daarmee de wedstrijd - alsnog op zijn naam te schrijven, maar hij miste de dubbel 16 en de dubbel 8. Rock profiteerde daarvan en greep de derde set.

'Het ging veel gemakkelijker dan gedacht'
Dat was een teleurstelling voor de darter uit Sprundel, maar Van Peer herpakte zich snel. In de vierde set begon hij weer prima, met het winnen van de eerste en tweede leg. Weer kreeg hij matchdarts, en dit keer gooide Van Peer wel uit. Dubbel 20 bezorgde hem een knappe plaats in de derde ronde. Daarin moet Van Peer het opnemen tegen de als tiende geplaatste Australiër Damon Heta.

"Dit voelt ongelofelijk", vertelde Van Peer na afloop tijdens de persconferentie. "Het ging veel gemakkelijker dan gedacht. Josh speelde niet zo goed als ik verwachtte. Ten opzichte van mijn eerste wedstrijd, tegen Luke Woodhouse, scoorde ik vandaag minder goed, maar het uitgooien gingen juist nog beter. Terwijl meestal het omgekeerde het geval is. Maar ik ga nu lekker naar huis., Kerstmis vieren, relaxen en daar verder trainen. Zeker op het scoren, haha. En dan ben ik hier na kerst weer terug."

Michael van Gerwen
Titelfavoriet Michael van Gerwen treft in de derde ronde van het WK landgenoot Richard Veenstra. Vlijmenaar Van Gerwen was in de eerste ronde vrijgeloot en rekende in de tweede ronde van het WK simpel af met de Ier Keane Barry.

Josh Rock gooide betere scores, maar Berry van Peer was formidabel met het uitgooien (foto: PDC).
Berry van Peer had het naar zijn zin op het podium (foto: PDC).
De zege van Berry van Peer op Josh Rock as een daverende verrassing (foto: PDC).