Video

Hele nieuwbouwwijk staat blank na enorme regenval, water kan niet weg

24 december 2023 om 18:02 • Aangepast 9 januari om 02:07
nl
Een complete nieuwbouwwijk aan de Langlaar in Eindhoven dreigt de kerst nat te beginnen, omdat het water niet weg kan. De vele regen van de laatste dagen zou in de grond weg moeten zakken, maar die is helemaal verzadigd.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Het water staat al in de kruipruimtes van de huurhuizen. De regenpijpen van de huizen zijn niet aangesloten op het riool: ze eindigen net boven de grond op een rooster. Via dat rooster zou het water langzaam de bodem in moeten zakken, maar dat gaat dus niet meer door de vele regen die de afgelopen dagen al is gevallen.

De brandweer probeert met een pomp te voorkomen dat het water de huizen in stroomt. "Bij sommige huizen is het nog maar enkele centimeters voordat het uit de kruipruimte de woningen in stroomt", zegt een 112-correspondent.

Het water zou weg moeten zakken in de grond (foto: SQ Vision).
Het water zou weg moeten zakken in de grond (foto: SQ Vision).

De kruipruimtes van de huizen zijn aan elkaar verbonden, waardoor de brandweer zwaarder geschut nodig heeft, ziet de 112-correspondent. Bevolkingszorg van de gemeente Eindhoven is opgeroepen om mee te denken over een oplossing.

Het blijft regenen
Voorlopig lijkt het er niet op dat de situatie in de nieuwbouwwijk beter wordt. De komende dagen regent het op sommige momenten langdurig, laat Weerplaza weten. Pas dinsdag is het voor het eerst sinds tijden vrijwel de hele dag droog.

Nieuwe woonwijk
De huizen aan de Langlaar zijn onderdeel van het grote nieuwbouwproject 'Buurtschap te Veld', waar uiteindelijk 670 huizen worden gebouwd. De wijk ligt in het noorden van Eindhoven, vlakbij de snelweg A50.

Het is dweilen met de kraan open in de wijk (foto: SQ Vision).
Het is dweilen met de kraan open in de wijk (foto: SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!