Oorkappen of schuildoos: zo helpen baasjes hun hond de jaarwisseling door

30 december 2023 om 11:00 • Aangepast 9 januari om 02:05
nl
Hoe help je jouw bange huisdier nou het beste de jaarwisseling door? Zoveel baasjes, zoveel manieren. En dus vroegen wij hondeneigenaren naar hun tactiek om de viervoeters het vuurwerk door te loodsen.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Sven de Laet & Danique Pals
Of de oorkappen bij Dash gaan werken, moet nog blijken.
Of de oorkappen bij Dash gaan werken, moet nog blijken.

Femke uit Steensel geeft oorkappen aan hond Dash
"Het is hier al dagen ellende. Er wordt behoorlijk wat geknald, met van die illegale vuurwerkbommen. Dash krijgt daar enorm veel stress van. Dat uit zich ook lichamelijk. Hij gaat overgeven en krijgt diarree, bijvoorbeeld. Dit jaar proberen we voor het eerst twee nieuwe dingen. Ik geef hem bloesemdruppels. Dat zou hem rust moeten geven. Maar goed, daar merken we vooralsnog weinig van. Het andere proefproject: oorbeschermers. Van die kappen, die je ook bij baby's ziet. Maar dan met een elastieken band, zodat ze goed om zijn kop blijven zitten. Hij kijkt er wel een beetje triest bij, trouwens. Ik ben benieuwd of het gaat helpen als het straks losgaat om twaalf uur."

Bink brengt de jaarwisseling door in een rustig pension.
Bink brengt de jaarwisseling door in een rustig pension.

Manon uit Helmond brengt Bink naar een pension
"Wij hebben onze labrador Bink zo'n tien jaar terug geadopteerd. Geen idee wat er in het verleden gebeurd is, maar hij was al meteen heel angstig voor vuurwerk. We kunnen hem eigenlijk niet eens fatsoenlijk uitlaten. Dat wil je zo'n beestje niet aandoen. Daarom gaat hij nu al jaren na een pension in een rustig gebied, waar je amper vuurwerk hoort of ziet. We brengen hem een paar dagen voor de jaarwisseling en halen hem op 2 januari weer op. Helemaal relaxt, hopen we. In de tussentijd houdt de vrouw van het pension ons op de hoogte over hoe het met Bink gaat. Heel fijn. We merken wel dat er veel vraag is naar dit soort plekken. Wij plannen het altijd al heel vroeg vooruit."

Yana wil het liefst schuilen als ze vuurwerk hoort.
Yana wil het liefst schuilen als ze vuurwerk hoort.

Frieke uit Oosterhout heeft een vluchtdoos voor hond Yana gemaakt
"Vier jaar geleden hebben wij Yana (12) geadopteerd, een straathond uit Roemenië. De eerste jaarwisseling zagen we al dat ze heel angstig is voor vuurwerk. Ze ging nog wel mee naar buiten, maar uit angst deed ze haar behoefte niet meer. Het was een hoopje ellende dat binnen steeds achter de gordijnen en de planten kroop.

Sinds vorig jaar hebben we daarom een schuildoos voor Yana. Je kunt er eentje kopen, maar wij hebben gewoon een grote kartonnen doos gepakt en haar matje daar in gelegd. Vorig jaar ging ze er gelijk in liggen. Lichaamscontact werkt voor Yana ook. Ik leg mijn hand op haar lijf en dan voel ik dat ze zich een klein beetje kan ontspannen. Ook krijgt ze Zylkene. Dat is een natuurlijk voedingssupplement dat uit moedermelk wordt gewonnen. Daar worden pups rustig en minder gestrest van en bij Yana werkt het ook heel goed.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!