Video

Hij is al jaren de beste van de wereld, maar Etienne stopt er nu mee

28 december 2023 om 18:05 • Aangepast 9 januari om 02:06
nl
Vijf keer was hij de beste van de wereld. Een zesde keer komt er niet, want zijspancrosser Etienne Bax (35) uit Bergeijk stopt ermee. "Ik denk er al een paar jaar aan, maar dit is het juiste moment om afscheid te nemen."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Zijn bakkenist Ondrej Cermak uit Tsjechië liet al eerder weten ermee te stoppen en in het team van Bax kwam nog een wijziging. Etienne zelf besloot na lang nadenken dat het voor hem nu ook einde topsportloopbaan is. "Ik cross al 30 jaar, waarvan 16 jaar professioneel. Het is nu goed geweest."

"Ik heb gewerkt met hele goede mensen."

Etienne won alles wat je kan winnen. Meerdere Nederlandse en Europese titels en vijf keer was hij met zijn bakkenist de beste van de wereld. "Ik had voor de zesde wereldtitel kunnen gaan, maar uiteindelijk voegt dat niks toe aan wat ik al heb bereikt. In al die jaren heb ik gewerkt met hele goede mensen die ik erg dankbaar ben, van bakkenisten tot monteurs. En ook zeker mijn trouwe sponsoren, want zonder hen kon ik deze sport niet beoefenen."

Naast de titels waren er nog meer hoogtepunten in zijn lange loopbaan. Zoals zijn koninklijke onderscheiding in 2022 en de 'Hans de Beaufort-beker' in 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsport. "Dat vond ik echt geweldig. Het wil zeggen dat we iets goed hebben gedaan."

Lees verder na de foto

Etienne Bax in zijn werkplaats (foto: Floortje Steigenga)
Etienne Bax in zijn werkplaats (foto: Floortje Steigenga)

Nadat hij woensdagavond zijn afscheid bekendmaakte, ontplofte zijn telefoon. "Ik heb in een dag al meer dan 700 appjes beantwoord en dan zit ik pas op de helft. Ik heb nog wel even tijd nodig voor de rest", zegt hij lachend.

"Er zijn mensen die me waarschuwen voor een zwart gat."

Etienne komt uit een echte crossfamilie en rijdt al bijna zijn hele leven. Vanaf nu zal zijn agenda er compleet anders uit gaan zien. "Er zijn mensen die me waarschuwen voor een zwart gat, maar dat zie ik dan wel weer. Ik ga me lekker richten op mijn gezin en op mijn werk. Met mijn dakdekkersbedrijf heb ik nu meer tijd om te groeien. Volop mooie plannen dus."

Zo werd Etienne Bax voor de vijfde keer wereldkampioen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!