Video

2023 was het natste jaar ooit en dat heeft deze tandarts geweten

31 december 2023 om 19:00 • Aangepast 9 januari om 02:08
nl
Het was het jaar van hevige regenbuien, zomerstorm Poly en code oranje. Bij Staas & Bergmans Tandartsenpraktijk in Den Bosch is het noodweer niet onopgemerkt voorbij gegaan. Honderden liters water stroomden als een waterval de praktijk in nadat het plafond het begaf.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

Tristan Staas stond afgelopen augustus met zijn mond vol tanden toen zijn praktijk volledig blank kwam te staan tijdens een flinke regenbui. Dat kwam door de afvoer van het regenwater van het appartementencomplex boven de praktijk. De afvoerpijp maakt een knik boven het plafond in de praktijk, precies daar kwam de afvoer los.

"We stonden bij het raam te overleggen toen iemand me kwam halen. Ik dacht dat het een paar druppels zouden zijn, maar al snel bleek het een serieuze lekkage. Dat is schrikken als je dat ziet. Het leken wel de Niagarawatervallen."

Een van de praktijkmedewerkers haalde direct de stroom eraf en daarna werden alle patiënten en medewerkers geëvacueerd. "Bij twee of drie patiënten werd de operatie afgebroken, want er werd ook chirurgie gedaan op dat moment. Omdat het donker was, liepen we met de lampjes van onze telefoon naar buiten."

"Nu ligt de schade op zo’n 100.000 euro, dat valt me eigenlijk nog mee als je kijkt naar alle apparatuur."

Al snel kwam de brandweer met professionele drogers naar de praktijk om het meeste water weg te halen. Vervolgens gingen alle medewerkers van de praktijk aan de slag om alles te drogen en te poetsen. "Onze grootste angst was dat de apparatuur kapot was gegaan. Gelukkig is de elektra van de tandartsstoelen meteen droog gemaakt na de lekkage", vertelt Staas.

Van de 25 stoelen deden 2 stoelen het niet meer en dat was voor hem een opluchting. "Het zijn kostbare stoelen en de leverbaarheid is 6 tot 9 maanden. Als alles stoelen kapot waren, hadden we heel lang dicht moeten blijven. Nu ligt de schade op zo’n 100.000 euro en dat valt me eigenlijk nog mee als je kijkt naar alle apparatuur."

"Het was een fantastische teambuilding, maar hopelijk wel eenmalig."

Door het snelle handelen van de brandweer, Staas en zijn medewerkers is de schade volgens de tandarts redelijk beperkt gebleven. Op vrijdagochtend liep de praktijk onder, maar op maandag konden patiënten alweer terecht bij de praktijk. "We hebben op zaterdag alles gedroogd en op zondag weer ingericht. Het was een fantastische teambuilding, maar hopelijk wel eenmalig."

In het Brabant Nieuws Jaaroverzicht nemen presentatoren Saskia Nelissen en Sven de Laet je in vogelvlucht mee langs het belangrijkste, opvallendste, ontroerendste en grappigste nieuws van afgelopen jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!