Dakarrijders over terreurdreiging: 'Loopt zo met mitrailleur het bivak op'

2 januari om 12:00 • Aangepast 12 januari om 02:04
nl
De problemen in het Midden-Oosten zorgen voor gemengde gevoelens bij de Brabantse deelnemers aan de Dakar Rally die vanaf 5 januari in Saudi-Arabië wordt gehouden. Door de oorlog tussen Israël en Hamas en de droneaanvallen van buurland Jemen op schepen in de Rode Zee voelt niet iedereen zich veilig voor terroristische acties. “Iemand kan zo met een mitrailleur het bivak op komen”, zegt trucker Janus van Kasteren.

Er werd destijds weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar de Dakar Rally kreeg in Saoedi-Arabië al eerder te maken met een vermoedelijk terroristische aanslag. In 2022 werd in de stad Jeddah een Frans busje opgeblazen met een zwaar gewonde coureur tot gevolg.

Door de huidige situatie in het Midden-Oosten is een nieuwe terreurdaad niet uitgesloten, denkt een aantal Brabantse Dakar-deelnemers. “Heel de wereld is er vertegenwoordigd en het trekt veel aandacht”, zegt trucker Janus van Kasteren. “Dat weten terroristen ook.”

“Je bent nu misschien toch iets meer op je hoede.”

“Vooral het bivak kan een potentieel doel zijn”, zo denkt de winnaar van vorig jaar. “Dat is een soort van klein dorpje in de woestijn. Wel met een hekwerkje er omheen, maar dat is zo lek als een mandje. Ze staan aan de poort te controleren, maar achterom ben je zo binnen. Als je wilt, kom je zo met een mitrailleur het bivak op. Er zal wel niets gebeuren, maar ik ben er niet gerust op.”

Collega-coureur Vick Versteijnen vult aan: “Ik zie alleen een verhoogd risico als we bij de grote steden zijn. Je bent nu misschien toch iets meer op je hoede.”

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op de eigen website aan dat er risico’s zijn als je naar Saoedi-Arabië reist. Maar bij Anja van Loon, die ook meedoet in een vrachtwagen, is er geen enkele vrees. “Ik zie eigenlijk weinig gevaar voor ons en ik ben dan ook nergens bang voor”, zo zegt ze. “Het is verschrikkelijk wat er in de regio gebeurt en ik hoop maar dat ze snel vrede sluiten.”

“De kans is klein dat ze net dat boerke uit Bladel in zijn buggy opblazen.”

“Het zijn spannende tijden”, vindt ook buggyrijder Martijn van de Broek. “Want als het conflict escaleert staat heel de regio in brand en hebben we een groter probleem. Maar als de rally niet door mag gaan, is dat klein leed bij wat de mensen ter plaatse overkomt.”

“Als we keuzes moeten maken uit angst kunnen we niks meer doen”, relativeert de coureur verder. ”We moeten juist keuzes maken in de hoop dat de wereld er mooier uit komt te zien. Daarnaast is Saoedi-Arabië zo verschrikkelijk groot dat de kans klein is dat ze net dat boerke uit Bladel met z’n buggy in de woestijn opblazen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!