Arjan en Niels sporten al sinds hun vijfde, nu spelen ze samen in Oranje

3 januari om 20:30 • Aangepast 12 januari om 02:03
nl
Arjan en Niels Versteijnen uit Berkel-Enschot (23) werden op 5-jarige leeftijd besmet met het handbalvirus. De ‘schuldige’ was een oppas uit dezelfde straat die hun drie jaar oudere zus enthousiast maakte om te gaan handballen. De tweeling volgde en nu zijn ze allebei international. Volgende week staan ze met Oranje op het EK handbal in Duitsland.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Jarenlang speelden keeper Arjan en aanvaller Niels samen in een team, totdat de broers In 2018 elk hun eigen weg gingen. Niels was 18 en vertrok naar Duitsland. Daar woont en handbalt hij nu alweer 5,5 jaar.

"Handballen in Duitsland is niet te vergelijken met Nederland."

“Pas in Duitsland drong het tot mij door dat ik prof kon worden. In het begin was het wennen, want ik sprak de taal niet goed. Op de academie met meer buitenlandse spelers werd Duits gesproken, dus moest ik het snel leren”, vertelt de speler van TBV Lemgo Lippe dat in de Bundesliga uitkomt. “Op handbalgebied is Duitsland geweldig, niet te vergelijken met Nederland. Tijdens wedstrijden zitten de tribunes helemaal vol met fanatieke fans.”

Arjan speelde twee seizoenen in België. Ook een buitenlands avontuur dus, al voelt dat voor hem toch net iets anders. “Daar speelde ik weinig en dus was ik blij dat het Limburgse Bevo Hc me wilde hebben als eerste doelman. Daardoor kwam ik ook weer in beeld bij het Nederlands team.”

"Ik moet er ook nog bij werken, omdat het geen vetpot is. ."

Het niveauverschil tussen de competities in Duitsland en Nederland is enorm. Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten. Arjan: “Wij trainen met Bevo zes tot zeven keer per week, dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Duitsland. Financieel is er wel een groot verschil. Niels is fullprof. Ik moet er ook nog bij werken, omdat het geen vetpot is. Mijn ambitie is om een stap naar het buitenland te zetten, al is dat zeker niet makkelijk. Het komende EK is voor mij een mooie kans om me op een hoog niveau te laten zien.”

Nederland is geen titelkandidaat. Wel hopen de broers voor een verrassing te zorgen. “Het is mijn derde EK en het blijft bijzonder om voor je land uit te mogen komen. De groepsfase overleven moet mogelijk zijn. Daarna willen we gaan stunten”, aldus Niels. “Het Nederlandse mannenhandbal zit in de lift. Er spelen nu veel meer jongens in het buitenland dan twee jaar geleden. Dat merk je meteen aan het niveau. Wat ook helpt, is dat handbal in ons eigen land steeds serieuzer genomen wordt.”

De komende weken spelen de broers in ieder geval weer samen. “Maar het is niet zo dat we bij de nationale selectie alleen met elkaar optrekken. Het is een leuke groep met toffe gasten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!