Voor 100 miljoen gestolen bij Jumbo, supermarkt hangt extra camera's op

3 januari om 09:38 • Aangepast 12 januari om 02:03
nl
Jumbo-winkels kampen met steeds meer schade door winkeldiefstal. Jaarlijks wordt er voor meer dan 100 miljoen euro uit supermarkten gestolen, meldt de supermarktketen bij de presentatie van de jaarcijfers. Het familiebedrijf uit Veghel gaat de strijd tegen winkeldiefstal opvoeren door onder meer in te zetten op intensiever cameratoezicht 'en andere zichtbare en onzichtbare maatregelen'.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het bedrijf maakt bekend dat het verlies door gestolen producten inmiddels zo'n 1 procent van de bedrijfsomzet is. Winkelmedewerkers krijgen steeds vaker te maken met met onprettige situaties en toegenomen spanningen. "Dat is geen gezonde situatie", zegt Jumbo-baas Ton van Veen.

"Een verlies door diefstal van 1 procent klinkt misschien niet zo veel, maar in ons geval gaat het dan om een bedrag van meer dan 100 miljoen euro per jaar", zegt Van Veen.

Het percentage diefstallen stijgt volgens hem al langere tijd. "Dit is niet iets van vandaag of gisteren. We betrappen mensen vaker op het niet scannen van producten, of op het niet afrekenen bij de kassa. Je valt soms om van verbazing om te zien hoe creatief mensen zijn om producten onbetaald mee naar buiten te krijgen."

Dat er meer gestolen wordt, komt volgens de Jumbo-baas ook omdat er meer zelfscanners in supermarkten staan. Een derde van alle diefstallen gebeurt bij de zelfscankassa's. Al is het niet zo dat winkels zonder zelfscanners, geen last hebben van dieven. "Het ligt ook heel erg aan de buurt. Er zijn gebieden waar we er meer last van hebben en er zijn gebieden waar het minder speelt", zegt de directeur.

De producten die het vaakst gestolen worden zijn kipfilet, vlees, vis, tandpasta en andere cosmeticaproducten.

Winkeldieven afschrikken
Maatregelen moeten winkeldieven in de toekomst afschrikken. Deze maand test Jumbo naar eigen zeggen verschillende nieuwe methoden om diefstal te voorkomen en te bestrijden.

"Als we dit bedrag in prijsverlaging zouden kunnen stoppen, dan profiteren al onze klanten hiervan", legt Van Veen uit. "Dat wordt dan ook onze insteek. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat ik een veiligere omgeving voor medewerkers en klanten in de winkel wil creëren."

Jumbo heeft in totaal 725 winkels. Schade veroorzaakt door winkeldiefstal is niet alleen bij Jumbo een groeiend probleem in Nederland. Het aantal aangiftes hiervan over het afgelopen jaar komt naar verwachting uit op een recordaantal. "Wij doen een oproep aan de politiek om dit aan te pakken", zegt Van Veen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!