Nog nooit had Eindhoven Airport zoveel passagiers

4 januari om 13:59 • Aangepast 12 januari om 02:03
nl
Eindhoven Airport had afgelopen jaar een recordaantal reizigers over de vloer: 6,8 miljoen. Het zijn er zelfs meer dan voor de coronajaren. Ook zaten de vliegtuigen nog nooit eerder zo vol. En dat terwijl de luchthaven al jaren niet meer groeit. Toch is een woordvoerder van het vliegveld niet verrast: "Hieruit blijkt dat er om verschillende redenen een grote behoefte aan reizen is."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Met het recordaantal van 6,8 miljoen reizigers zat Eindhoven Airport heel dicht tegen het maximaal aantal vluchtbewegingen. Met de huidige vergunning heeft het vliegveld toestemming voor maximaal 41.500 vliegbewegingen. In 2023 hadden ze 41.496 starts en landingen dus 4 van het maximum af. Verder was het gemiddelde aantal passagiers per vlucht ook erg hoog.

Combineer dat hoge aantal vliegbewegingen met vliegtuigen die elke keer goed vol zitten en je hebt dit reizigersrecord, legt een woordvoerder uit. Het aantal reizigers is zelfs hoger dan voor de coronajaren. In 2019 verwelkomde de luchthaven 6,7 miljoen reizigers. Tijdens de coronajaren was dat minder, maar nu heeft de reiziger het vliegveld weer gevonden.

Het totaal aantal bestemmingen van Eindhoven Airport lag in 2023 op 84. De top 3 bestemmingen met de meeste passagiers waren:

  1. Malaga
  2. Londen (Stansted)
  3. Alicante

De drukste dag was 15 september met in totaal 24.597 passagiers.

Geluidsoverlast
Met dat maximum aantal vliegbewegingen én volle vliegtuigen, lijkt het aantal reizigers dat Eindhoven Airport per jaar aan kan bereikt. Moet er dan een grotere vergunning komen? "We groeien al jaren niet meer met het aantal vliegbewegingen. Er komt straks ook een andere manier van het aansturen van het aantal vluchten", aldus de woordvoerder.

Er wordt vanaf dan niet meer gekeken naar het maximum aantal vliegbewegingen per jaar, maar naar de hoeveelheid geluidsoverlast die wordt veroorzaakt. Er was namelijk al jaren kritiek op de luchthaven. De omwonenden klaagde over de geluidsoverlast die de luchthaven veroorzaakt. Vorig jaar besloot Eindhoven Airport ook om privévluchten vanaf de luchthaven te schrappen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Eindhoven Airport schrapt vluchten om CO2-uitstoot terug te dringen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!