Video

Titelverdediger Van Kasteren laat goede vorm zien met eerste winst in Dakar

5 januari om 15:00 • Aangepast 17 januari om 02:06
nl
De eerste klap is een daalder waard. Janus van Kasteren won vrijdag de proloog van de Dakar Rally en liet daarmee zien dat het goed zit met zijn vorm en truck. De coureur uit Veldhoven won vorig jaar de Dakar Rally en wil dit jaar zijn titel prolongeren. Het begin is in ieder geval uitstekend.

In het korte rondje van 27 kilometer werden er nog nauwelijks grote verschillen gemaakt. Janus van Kasteren was bij de trucks de snelste, gevolgd door Ales Loprais. Op plek drie eindigde Nederlander Mitchel van den Brink. De top drie wordt daarmee ook meteen gevormd door de grote favorieten voor de eindzege.

Van Kasteren liet na afloop weten dat de zege hem vertrouwen geeft voor de komende weken. "Als je vorig jaar hebt gewonnen, moet je deze proloog ook eigenlijk winnen. Ik zit nu gelijk bij die andere gasten in het koppie. Zij zullen wel denken 'hij is weer eerste'."

Damestruck
Brabanders Michiel Becx en Vick Versteijnen konden tevreden zijn met een top tien notering. Becx is teamgenoot van Van Kasteren en zal deze Dakar Rally vooral fungeren als snelle assistentie voor de huidig Dakar-kampioen. Versteijnen is een outsider, maar gaf eerder al aan de eerste week rustig aan te doen.

Ook het damesteam van Anja van Loon kwam de proloog goed door. Zij eindigden op een zestiende plek op een kleine vier minuten van Janus van Kasteren. "Ik ben echt zeer tevreden", liet Van Loon na afloop weten. "Met de truck is alles in orde en we hebben goed gereden. Ik ben blij dat we begonnen zijn."

Buggy's
Brabander Paul Spierings was bij de buggy’s de snelste Nederlander met een vijftiende plek. Jeffrey Otten reed naar een 37e plaats. De debutanten Martijn van den Broek en Jan-Willem van Mourik finishten keurig in de middenmoot.

In de proloog van 27 kilometer werden dus nog weinig grote verschillen gemaakt. Vanaf zaterdag is het alle hens aan dek voor de coureurs. Dan wacht een etappe van 414 kilometer met veel stenen. "Dan wordt het goed de banden sparen", weet Van Kasteren. "Laten we hopen dat de verschilllen in ons voordeel uit gaan vallen."

Vanaf 6 januari zie je elke avond een uitzending van Bivak Brabant Dakar op Omroep Brabant. We zijn er met uitzendingen op TV (20:45 en 22:45) en YouTube.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!