Video

Kerstbomen op het menu voor de olifanten in Dierenrijk

5 januari om 21:00 • Aangepast 17 januari om 02:04
nl
Voor de Aziatische olifanten in Dierenrijk in Mierlo stond er vrijdagavond wel iets heel bijzonders op het menu. Behalve het normale eten, zoals een wortel en hooi, waren er ook kerstbomen. Verspreid over het verblijf stond de sfeervolle snack klaar om opgepeuzeld te worden.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Terwijl de olifanten buiten staan te trappelen om naar binnen te gaan, staat dierenverzorger Stijn Geurts klaar om ze naar binnen te laten. “Ze zagen mij net al langskomen met de kerstbomen, dus ze hebben er zin in.”

"Je weet nooit wat ze gaan doen met de kerstbomen."

Aan die uitspraak van Stijn is niets gelogen. Het is wringen voor de olifanten, die graag naar binnen willen. “Het is altijd een indrukwekkend moment als ze binnenkomen. Je weet nooit wat ze gaan doen met de kerstbomen die je hebt klaargezet.”

De kerstbomen zijn vooral bedoeld als lekkere snack. “In het wild komen ze geen kerstbomen tegen, want het zijn Aziatische olifanten en in hun leefgebied groeien deze niet. Al lusten ze ze graag.”

De olifanten eten de bomen niet helemaal op, maar maken de stam wel kaal. “De bast gaat er ook helemaal af. Takken groter dan ongeveer 15 centimeter lusten ze ook niet, maar wel de naalden. We krijgen die helemaal kaal terug.”

"Het is heel mooi om te zien."

De olifanten gebruiken de kerstbomen ook als speeltje. “Dan pakken ze een kerstboom op met de slurf en gooien ze de boom de lucht in. Maar als die dan in het water terechtkomt, kunnen ze er niet meer bij.”

Aan de kant staat bezoeker Teun van den Heuvel te kijken met zijn moeder. “Het is heel mooi om te zien. Ze maken een superhard lawaai en trekken de bomen uit de grond”, zegt hij met een verbaasd gezicht. “Ik weet alleen niet waarom ze die bomen te eten krijgen.”

“We hebben tientallen kerstbomen gekregen van de kwekers uit de buurt die ze niet kwijt konden”, geeft dierenverzorger Stijn als antwoord. “Zo proberen we het voor de olifanten zo afwisselend mogelijk te maken. Dat houdt ze lekker bezig.”

Verzorger Stijn Geurts bij de olifanten in Dierenrijk.
Verzorger Stijn Geurts bij de olifanten in Dierenrijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.