Na het weekend kunnen we het ijs op, maar niet overal

6 januari om 10:54 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
Als je nog geen schaatsen in de kast hebt liggen, dan is dit weekend het moment om een paar te gaan scoren. Want vanaf maandag kunnen we zo goed als zeker het ijs op. “Het stopt met regenen, de zon komt tevoorschijn en er komen een paar ijskoude nachten aan”, belooft Floris Lafeber van Weerplaza.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Het is een flinke omslag na een kletsnat begin van dit jaar. Waar er normaal gesproken gemiddeld 70 millimeter regen valt in heel januari, zijn we daar op sommige plekken in Brabant nu al overheen. Maar dat gaat dus veranderen. Zaterdagnacht is er nog kans op een vlokje sneeuw, maar daarna wordt het droog, zonnig en koud.

"Woensdag is het ijs op ondiep water waarschijnlijk zo’n 6 centimeter dik."

“Zondagochtend moeten we waarschijnlijk al de autoruiten krabben”, zegt Lafeber. “Maandag staat er nog een sterke wind en is het lastig om een ijsvloer te krijgen, want dan is het water in beweging. Maar ‘s nachts neemt de wind af, wordt het met min 6 graden een stuk kouder en dan gaat het hard.”

Na maandag staat ons een reeks hele koude nachten te wachten, waarbij het lokaal zelfs min 8 kan worden. Als de wind dan helemaal wegvalt en het helder is, ontstaat er een dikke laag ijs. “Woensdag is het ijs op wateren van een meter diep waarschijnlijk al zo’n 6 centimeter dik."

Op sommige plekken dan. “Ik kom zelf uit Oisterwijk en krijg veel de vraag of we op de Oisterwijkse Bossen en Vennen kunnen schaatsen. Op dat soort diepere meren kan dat waarschijnlijk niet, daar moet het echt een week lang voor vriezen", zegt de weerman. "Maar op ondergelopen weilanden of wadi’s is schaatsen zeker mogelijk.”

"Er kan soms een gevoelstemperatuur van min 10 ontstaan."

Het wordt wel guur. Dus kleed je goed aan, is zijn advies. “De zon is lekker, maar de wind maakt het zo 5 graden kouder, waardoor er soms een gevoelstemperatuur van min 10 ontstaat. We krijgen een hele schrale en droge lucht, dus trek wanten aan en doe een muts op.”

Het lijkt erop dat de temperatuur vanaf donderdag weer iets aantrekt. Als het dan weer gaat regenen, is de ijspret waarschijnlijk voorbij. “Maar in de nachten blijft het wel vriezen", zegt Lafeber. "Dus ik sluit niet uit dat we nog wat langer kunnen schaatsen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!