Remco Stam kan niet slapen als er natuurijs ligt: 'Dat had ik als kind al'

10 januari om 16:55 • Aangepast 19 januari om 02:05
nl
Na vader Arnold (55), zonen Danny (26) en Maikel (24) zet nu ook de jongste zoon Remco (20) van de familie Stam uit Sprang-Capelle grote stappen als schaatsprof. Met een vader die jarenlang op hoog niveau marathons schaatste, was het niet verwonderlijk dat zijn kinderen ook voor deze sport kozen. Remco is een enorme liefhebber van schaatsen op natuurijs: "Als er natuurijs ligt, heb ik ’s nachts moeite met slapen omdat ik zo’n zin heb om te schaatsen."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Vader Arnold Stam werd vooral bekend door zijn vijfde plaats bij de laatste Elfstedentocht in 1997. Oudste broer Danny is een goede marathonschaatser, net als Maikel (24) die ook nog een talentvol wielrenner is. “Het is ons met de paplepel ingegoten. We hebben zelfs een tijdje gehad dat we met z’n drieën in dezelfde groep schaatsten. Hartstikke leuk dat we onze passie delen", vertelt Remco. "Het was een groot voordeel dat we allemaal goed konden schaatsen. Als er eentje minder zin had om te trainen, dan namen we elkaar op sleeptouw."

“Nu we wat ouder zijn heeft ieder zijn eigen leven en trainingsschema, maar natuurlijk praten we samen nog veel over de sport. Al gaat het binnen onze familie echt niet alleen maar over schaatsen of wielrennen hoor, we kunnen het over van alles hebben.”

"Kunstijs is leuk, maar voor natuurijs doen we het."

Remco groeide op als marathonschaatser. En wat is er dan mooier dan je kilometers te kunnen maken op natuurijs, zoals afgelopen dinsdag in Winterswijk. “Ik heb deze week veel het nieuws in de gaten gehouden. Want kunstijs is leuk en in de hal is het warmer, maar voor natuurijs doen we het. Als het er ligt, sta ik er meestal als een van de eersten op. Ik heb ’s nachts moeite met slapen omdat ik zo’n zin heb om te schaatsen. Dat had ik vroeger als kind al. Dan stond ik om zes uur langs het bed van mijn ouders omdat ik mee wilde gaan naar het ijs.”

In de jeugd stond Remco bekend als een groot talent. Het bekende schaatsteam Jumbo-Visma had hoge verwachtingen en legde hem vast. Eind vorig jaar verlengde hij zijn contract tot en met 2025. Remco gaat volgend seizoen wel naar de langebaanploeg. “Dit seizoen combineer ik de langebaan met de marathons, maar vanaf volgend seizoen richt ik me meer op de langebaan. Het marathonschaatsen geef ik zeker niet op, want ik heb beide sporten nodig. De hardheid in de marathon helpt me bijvoorbeeld tijdens de laatste rondjes op de baan.”

"Ik heb er zoveel plezier in.”

Remco is voor de sport naar Heerenveen verhuisd. Op zijn thuisbaan Thialf maakte hij onlangs indruk tijdens het NK afstanden. Op de 5000 meter werd hij zesde en op de 10.000 meter zevende. In Friesland hoopt hij de komende jaren de stap te zetten naar de top. “Als ik mijn tijden op de baan zie in vergelijking met vorig jaar, dan heb ik mijn verwachtingen overtroffen. Mijn carrière gaat in een stroomversnelling. Ik heb er ook zoveel plezier in.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!