Efteling vol bouwhekken en veel attracties dicht: ‘Geld niet waard'

11 januari om 19:00 • Aangepast 20 januari om 02:03
nl
Wie de komende tijd naar de Efteling gaat, moet er rekening mee houden dat het park er deze winter een stuk minder idyllisch bij ligt dan we gewend zijn. De normaal zo sprookjesachtige entree is veranderd in een bouwterrein en veel populaire attracties staan in de steigers of zijn gesloten voor onderhoud. Daar komt uiteindelijk veel moois voor terug belooft de Efteling, maar sommige bezoekers balen ervan. “Ze hadden beter kunnen sluiten”, schrijft Willem van Dijk op X.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De Efteling wordt op dit moment flink onder handen genomen. “Nu iets meer dan normaal”, geeft woordvoerder Steven van Gils toe. Er wordt namelijk gebouwd aan het nieuwe Efteling Grand Hotel, dat in 2025 open gaat en de parkeerplaatsen worden aangepakt. Daardoor moet je nu om de bouwplaats heen als je naar de ingang van het park wil lopen.

"De Python is er onverwachts bijgekomen. Dat vinden wij ook vervelend.”

Ook in het park staan veel bouwhekken en steigers en bovendien zijn veel attracties helemaal gesloten. Parkshow Raveleijn en waterattracties Piraña en De Vliegende Hollander zijn altijd al in de winter dicht. Maar nu zijn ook achtbanen Joris en de Draak, de Python en de sprookjes Doornroosje, De Kleine Zeemeermin en speeltuin Kleuterhof dicht voor onderhoud.

“Wij willen attracties nog heel lang mee laten gaan en dat ze er fris uit blijven zien. Dan is onderhoud af en toe nodig”, legt Steven van Gils uit. Volgens hem was het meeste onderhoud aangekondigd, maar de Python kwam daar onverwachts bij. “Die achtbaan moest echt aangepakt worden, maar de onderdelen konden nu pas worden geleverd. En dus is die achtbaan er nu bijgekomen. Dat vinden wij ook vervelend.”

"Compensatie zou wel voor op zijn plaats zijn."

Als daar dan zo nu en dan ook nog een storing bij komt, zoals woensdag een paar uur lang het geval was bij de achtbaan Baron 1898, blijft er weinig over. En daar balen sommige bezoekers van. “Ik was vandaag in de Efteling en heb er spijt van”, schrijft Cor Wijn op X. “Meer dan de helft van de attracties was dicht en de helft van het park is een bouwput. Het is die 38 euro niet waard.”

Een andere bezoeker, die niet bij naam genoemd wil worden, is het daarmee eens. “Sommige bezoekers moeten nu ver weg in een weiland parkeren, maar betalen nog steeds twaalf euro voor een parkeerkaart. Daar zou compensatie wel voor op zijn plaats zijn”, zegt hij.

De Efteling is alle dagen van het jaar open. In de winter betaal je doordeweeks 38 euro voor een kaartje en in het weekend 44 euro. Wil je zelf bepalen wanneer je langskomt, dan betaal je 51 euro voor een flexibel ticket. Dat is ook de prijs voor een kaartje op een doordeweekse dag in de zomer.

"Wij zijn ervan overtuigd dat we ook nu een mooi product aanbieden."

Willem van Dijk vindt dat de Efteling deze winter beter dicht had kunnen gaan. “Als je dit reëel bekijkt kan je het ‘product’ Efteling en alles waar de Efteling pretendeert voor te staan nu gewoon niet normaal verkopen aan een betalende klant”, schrijft hij op X.

Maar daar is Steven van Gils het niet mee eens. “Wij zijn ervan overtuigd dat we ook in deze tijd van het jaar een mooi product kunnen aanbieden, op een andere manier. Zo hebben we tijdens de Winter Efteling ook een schaatsbaan en de Warme Winterweide.”

Hij begrijpt de teleurstelling bij gasten en adviseert om de website in de gaten te houden als je langskomt. “Daar staat precies per dag aangegeven welke attracties gesloten zijn. En kom je speciaal voor de achtbanen, kies dan een ander moment om te komen.”

Bezoekers moeten om de bouwplaats heen om bij de ingang te komen (foto: X Cindy_ve).
Bezoekers moeten om de bouwplaats heen om bij de ingang te komen (foto: X Cindy_ve).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!