Video

Maron kleurt alle straten van zijn stad oranje in de hardloopapp Strava

12 januari om 20:00 • Aangepast 1 februari om 02:05
nl
Hardloper Maron Janssen heeft hardgelopen door alle straten van zijn woonplaats Waalre. Dat hield hij bij op een kaart in hardloopapp Strava. Nu heeft hij zich als doel gesteld om heel Eindhoven, waar hij tot zijn twaalfde woonde, op dezelfde manier oranje te kleuren. ‘Dit houdt mijn motivatie voor de lange duurlopen optimaal.’
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Mensen in zijn omgeving verklaren hem voor gek als de twintigjarige Maron vertelt over zijn doel om hardlopend elke straat van Eindhoven aan te doen. En juist dat geeft hem dan weer extra motivatie om het voor elkaar te krijgen. In de Strava-app is aan de vele oranje looplijnen te zien dat hij het zuiden van Eindhoven al heeft gehad en aardig op weg is naar zijn ultieme doel.

Maron is student aan de Technische Universiteit Eindhoven en bestuurslid bij de Eindhovense Studenten Atletiek Vereniging Asterix. Het vuurtje om de uitdaging aan te gaan werd bij hem aangewakkerd door andere lopers die hetzelfde in Rotterdam en Groningen deden. Hij begon in zijn dorp Waalre en heeft die kaart inmiddels ingekleurd. “In Strava heb je een functie waarmee je kunt zien waar je als hardloper allemaal bent geweest. Ik ben gek op cijfers en statistieken en het leek me leuk om mijn woonplaats helemaal in te kleuren.”

"Eindhoven heeft volgens mijn informatie 2765 straten."

Waalre kan hij dus al van zijn lijstje afvinken. Met de Eindhovense straten is hij zo ver nog niet. “Ik denk dat ik nu op 20 procent zit”, vertelt Maron. “Dat is zo’n 200 kilometer. Eindhoven heeft volgens mijn informatie 2765 straten.”

De hardlooptochten door de stad brengen hem langs plekken waar hij nog nooit is geweest. “Ik heb tot mijn twaalfde in Eindhoven gewoond en dacht dat ik de stad goed kende. Maar ik zie nog steeds nieuwe plekken. Het leuke is ook dat veel mensen van de atletiekvereniging meelopen als ik door hun woonwijk kom.”

"Op de achthonderd meter wil ik onder de twee minuten lopen."

Niet alle Eindhovense straten zijn een goede plek om te hardlopen. Er zijn stoplichten of auto’s die voor vertraging zorgen. Toch wil Maron alle wegen uiteindelijk afstrepen. “Het zijn steeds stukken van gemiddeld tien tot vijftien kilometer. Die wissel ik af met trainingen op de atletiekbaan. De afwisseling zorgt ervoor dat mijn motivatie voor de lange duurlopen optimaal blijft.”

Maron traint voor snelle tijden op de achthonderd en vierhonderd meter. “Op de achthonderd meter wil ik graag onder de twee minuten uitkomen. Om dit soort tijden te halen moet je veel trainen en dan is het leuk om door heel Eindhoven te lopen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!