Video

Gert-Jan en Sonja reizen al vier jaar rond de wereld in hun auto

13 januari om 19:00 • Aangepast 1 februari om 02:05
nl
Gert-Jan en Sonja leven al vier jaar in een omgebouwde Land Rover. Sinds oktober 2019 reist het stel uit Etten-Leur de wereld rond in hun auto. Ze waren al in 54 landen en nu zijn ze in Saudi-Arabië, waar ook de Dakar Rally te zien is. “Het is een kers op de taart.”

De leefruimte van Sonja (65) en Gert-Jan (67) is kleiner dan klein. In hun Land Rover Defender staat een minikeuken, een bankje en is er een bed bovenop gebouwd. “Maar meer hebben we niet nodig met z’n tweetjes”, vertelt Sonja.

Het stel uit Etten-Leur is al vier jaar op reis en bezocht landen als Uganda, Tanzania en IJsland. Alles met de Land Rover uit 1998 waar inmiddels zo’n 550.000 kilometer op staat. "Na een reis naar Tanzania kregen we de smaak te pakken en hebben we besloten om verder te reizen. Gewoon omdat het kan en leuk is."

"Het is een heel spektakel wat je hier te zien krijgt."

Op de Land Rover staat een grote ton met water. “Dat laten we nu warm worden in de zon, en dan kunnen we warm douchen of we gooien onze was erin. Zodra we dan gaan rijden is dat onze wasmachine.”

In die vier jaar heeft de Land Rover het uiteraard ook een keer begeven en heeft Gert-Jan meerdere keren vastgestaan in het zand. “Maar voor ons is dit een zeer betrouwbare auto. Anders kan je er niet vier jaar mee reizen.”

Sonja en Gert-Jan zijn al twee maanden in Saoedi-Arabië. Per toeval kwamen ze de Dakar Rally tegen en ook Rob Vroon uit Breda. Ze hadden elkaar al eerder ontmoet in Armenië. “Het klikt erg goed met Sonja en Gert-Jan. Dan blijf je elkaar toch in de gaten houden en kijk je waar je elkaar weer tegen kunt komen.”

"De ene keer sta je bij de Tour de France en nu bij de Dakar Rally."

Rob (68) heeft een huurauto en slaapt in een klein tentje. Hij reist in zijn eentje terwijl zijn vrouw thuis werkt. “Die stuurt soms wat geld zodat ik wat langer wegblijf”, vertelt de Bredanaar met een lach. Rob zoekt tijdens zijn rondreis zijn kinderen op die in het buitenland werken, waaronder in Saoedi-Arabië.

De drie Brabanders genieten volop van de Dakar Rally en staan op een afstandje te kijken naar alle voertuigen die voorbijkomen. “Het is een heel spektakel wat je hier te zien krijgt. We staan met onze wagen honderd meter van het bivak en zien van alles gebeuren. Het is een hele ervaring om hier te mogen zijn”, vindt Gert-Jan.

Wat de reis verder gaat brengen, weten ze nog niet. "De ene keer sta je bij de Tour de France Mathieu van der Poel aan te moedigen en dan sta je bij de Dakar Rally. We worden gedreven door nieuwsgierigheid en dan zien we wel waar de reis ons brengt.”

Sonja, Gert-Jan en Rob (foto: Ronald Sträter).
Sonja, Gert-Jan en Rob (foto: Ronald Sträter).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!