Willy en René: 'Luuk de Jong moet terug in Oranje anders krijgt hij spijt'

15 januari om 14:34 • Aangepast 1 februari om 02:05
nl
Apetrots zijn clubiconen Willy en René van de Kerkhof nu PSV het onaantastbaar lijkende record uit seizoen 1987-1988 van zeventien overwinningen op rij heeft geëvenaard. "En records zijn er om gebroken te worden, dus laten ze ons record ook maar breken volgende week", zegt Willy in de Willy en René Podcast van Omroep Brabant. Hij maakte in zijn laatste seizoen als voetballer destijds dat fameuze seizoen mee. Net als broer René ziet hij één speler als de echte drijvende kracht achter het succes van PSV: aanvoerder Luuk de Jong.
Profielfoto van Kristian Westerveld
Geschreven door

De aanvoerder maakte tegen Excelsior alle drie de PSV-goals waarmee De Jong de top tien van eredivisie-topscorers aller tijden binnendrong. Daardoor laait ook de discussie weer op of bondscoach Ronald Koeman de spits van PSV weer terug bij Oranje moet halen, ondanks dat hij bedankt heeft.

"Als Ronald hem vraagt dan kan hij eigenlijk niet weigeren", vindt Willy. "Het wordt dan zijn laatste grote toernooi en als hij het niet doet, dan heeft hij daar de rest van zijn leven spijt van." Ook René ziet hem graag terugkeren. "Maar ik ben bang dat hij voet bij stuk houdt."

"PSV speelde slechtste half uur van dit seizoen."

Doorgaans wordt PSV er niet zwakker op als De Jong in de slotfase naar de kant gaat, maar dat was zaterdag wel anders. "PSV speelde het slechtste half uur van het seizoen", vindt Willy. "Excelsior maakte nog 3-1 en dan mag je nog blij zijn dat ze de paal raken en keeper Benítez nog een goeie redding had."

Toch is het niet meer dan een klein smetje op een historische avond met een mooi record. "Maar één record moeten ze vanaf blijven", zegt René. "Met FC Twente hadden we in 1971 dertien tegengoals. PSV heeft er nu zeven, dat mogen er veertien worden van mij."

De grootste ergernis van de avond zat hem bij de gebroeders in de afgekeurde goal van Guus Til, omdat Luuk de Jong hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. "Ik heb het er zaterdag nog twee uur lang met mijn vrouw over gehad, maar ik snap er niks meer van. Ja, Luuk stond op het veld dus hij nam deel aan het spel, maar dit is niet meer te volgen." René baalt ervan dat het weer de VAR was die roet in het eten gooide. "Laat de scheids zelf de beslissing nemen. Ik ben wel klaar met die VAR."

"Van mij mogen ze met buitenspel stoppen."

Eigenlijk zouden Willy en René wel helemaal van de buitenspelregel af willen. "Ik zal je vertellen", zegt René. "Ik heb ooit aan een toernooi in Singapore meegedaan zonder buitenspel. Dan liet elk team één speler die niet kon verdedigen voorin staan en bij ons was ik dat. Dat werkte prima, er werd heel vaak gescoord dus van mij mogen ze met buitenspel stoppen."

In de podcast komen de broers met nog meer revolutionaire ideeën, bespreken zij de falende concurrentie én blikken ze vooruit op de komende wedstrijden tegen FC Twente en FC Utrecht.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!