Video

Tussen spoorbomen doorglippen is levensgevaarlijk: ProRail plaatst flitsers

18 januari om 12:05 • Aangepast 27 januari om 02:04
nl
Nog even langs de dalende spoorbomen rijden, terwijl de rode lichten van de spoorwegovergang al knipperen. Dat 'geintje' gaat weggebruikers binnenkort veel geld kosten. ProRail wil bij 40 overwegen door heel het land flitscamera's plaatsen. Ook bij meerdere overwegen in onze provincie.
Profielfoto van Christiaan Bruil
Geschreven door

Automobilisten, motorrijders en vrachtwagens die het rode licht negeren, kunnen een boete van maximaal 280 euro op de mat krijgen. Brom- en snorfietsers kunnen op een boete van 190 euro rekenen. Fietsers en voetgangers die de fout in gaan, hebben geluk. Zij kunnen niet geflitst worden.

"De 40 locaties zijn nog niet definitief", zegt een woordvoerder van ProRail. "In de provincie Brabant hopen we, als alle gemeenten willen meewerken, bij overwegen in Boxtel, Oisterwijk, Rosmalen, Rijen en Vught flitspalen neer te zetten."

"De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen."

Het uitschrijven van boetes is niet het doel, legt regiodirecteur bij ProRail Harro Homan uit: “Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken: bij een eerdere proef in Hilversum is na een half jaar het aantal overtredingen met 50 procent afgenomen. Daar doen we het voor. De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen. Zo wordt het spoor en de weg veiliger.”

Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig, die de afgelopen periode in Hilversum en Bunnik zijn getest. Wanneer de eerste flitscamera in Noord-Brabant werkt, is nog niet bekend.

Er zijn geregeld levensgevaarlijke situaties bij spoorwegovergangen in Brabant:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!