Video

Mathijs is 1,26 meter lang en haalde zijn tractorrijbewijs: 'Heel trots'

18 januari om 20:15 • Aangepast 27 januari om 02:05
nl
Een hele zoektocht was het voor de zestienjarige Mathijs Luijks uit Lepelstraat. Hij moest een rijschool vinden waar hij met zijn dwerggroei zijn trekkersrijbewijs kon halen. Een rijschoolhouder in Roosendaal schoot te hulp en Mathijs haalde in een speciaal aangepaste trekker zijn papiertje. "Je bent breder, zwaarder en langer dan een auto. Dat geeft een lekker gevoel."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Met een brede lach zit hij achter het stuur in de metershoge cabine. Mathijs Luijks dacht lang niet in de trekkersstoel terecht te kunnen komen. Mathijs is 1,26 meter lang en heeft dwerggroei. Met deze eigenschappen kwam hij niet in aanmerking voor het halen van het rijbewijs, was zijn gedachte. Tot rijschoolhouder Wim Luijten een trekker liet aanpassen en de deur voor Mathijs opende.

"We hadden direct zoiets van: we gaan hem helpen", zegt Beau Luijten van de rijschool. "We hebben hem boeken meegegeven om voor zijn theorie-examen te leren. Daarna volgde een rijtest met de trekker door het CBR, die over de rijbewijzen gaat. Dit waren dingen die eerst moesten gebeuren voordat we verder konden."

"Het is een droom die uitkomt."

Op 9 januari ging Mathijs in de aangepaste trekker op examen. Met verhoogde pedalen en een kussen in de rug legde hij het met succes af. Dat voelt voor Mathijs als een echte mijlpaal. Glunderend vertelt hij over zijn prestatie. "Dat ik met de trekker mag gaan werken en de weg op mag is een droom die uitkomt. Van jongs af aan wilde ik een trekker besturen en boer worden. Het geeft een lekker gevoel om erin te rijden. In zo’n trekker ben je breder, zwaarder en langer dan een auto."

Vader Jan-Dries Luijks vindt het spannend dat zijn zoon met zo’n groot gevaarte gaat rondrijden, maar is ook erg trots. "We hebben lang gedacht dat het niet mogelijk zou zijn. Je kunt eigenlijk niet trotser zijn dat hij zijn passie heeft verwezenlijkt."

In de kantine van de rijschool is een foto van Mathijs komen te hangen. Als voorbeeld en inspiratiebron voor anderen. Mathijs vindt zijn prestatie zelf een bewijs dat alles mogelijk is voor mensen zoals hij. "Als je ergens voor wilt gaan, dan moet je dat echt doen. Ga ervoor en probeer het!"

Foto: Eva de Schipper/Omroep Brabant.
Foto: Eva de Schipper/Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.