Muzikant Lirical hoort zijn liedje plotseling in Netflix-docu: 'Een eer'

19 januari om 19:00 • Aangepast 27 januari om 02:04
nl
Hij kon zijn oren niet geloven toen hij een nieuwe documentaireserie van Netflix aanzette. De Eindhovense muzikant Lirical (31) hoorde zijn nummer 'Mbappé' daar plotseling in terugkomen. Sindsdien krijgt hij reacties van over de hele wereld op zijn nummer, dat hij vijf jaar geleden maakte. "Ik vind het een eer", zegt Lirical. Al heeft de streamingsdienst het wel zonder toestemming gebruikt.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Het nummer gaat over de Franse voetballer Kylian Mbappé. Waïl Ali, zoals Lirical echt heet, maakte het nummer vijf jaar geleden. En het werd een succes: het werd miljoenen keren gestreamd op Spotify en YouTube. En nu komt het plotseling voor in de tweede aflevering van Captains of the World. Dat is een Netflix-documentaireserie over het wereldkampioenschap voetbal in 2022. "Ze belichten voetballers als Messi, Ronaldo en Mbappé. Die vertellen hoe zij het WK hebben beleefd", vertelt Lirical.

Als de Franse voetballer aan bod komt, hoor je het nummer van de Eindhovenaar. "Toen ik dat zag, dacht ik: hoe komt Netflix bij mijn nummer uit? Dat is een heel grote eer, want er zijn heel veel nummers gemaakt over Mbappé." In zijn nummer rapt Lirical in het Nederlands. En dat gaat nu dus de hele wereld over. "Dat vind ik heel mooi voor de Nederlandse muziek", zegt hij trots.

"We zijn een kroeg ingedoken en hebben het daar op Spotify gezet."

'Mbappé' is het allereerste nummer van Lirical. Hij had vijf jaar geleden nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden. "Ik weet nog dat ik op een dag met een groepje vrienden had bedacht om het nummer op Spotify te zetten, maar we hadden geen idee hoe dat moest. We zijn toen een kroeg in Eindhoven ingedoken om gebruik te kunnen maken van de wifi. Daar hebben we het uiteindelijk weten te uploaden", herinnert hij zich.

Hij hoopte destijds op zo'n 500.000 luisteraars, maar het werden er heel wat meer. Inmiddels is 'Mbappé' 18 miljoen keer beluisterd op Spotify en 2,4 miljoen keer bekeken op YouTube. "Dat is best gek eigenlijk", zegt Lirical.

Sinds de documentaire krijgt zijn nummer dagelijks nieuwe reacties op YouTube. "Het gekke is dat het nummer de hele wereld overgaat. Ik krijg reacties vanuit lokale voetbalkantines in Nederland, maar ook uit Colombia. Dat is mooi om te zien."

Lirical denkt zelfs dat Ronaldo en Messi zijn nummer nu zullen horen. "Ze zijn geïnterviewd voor de documentaire, dus ik denk dat ze dat wel terug gaan kijken." De muzikant is bezig met nieuwe nummers en hoopt dat die het net zo goed gaan doen.

"Netflix moet me wel betalen, daar zijn we nog mee bezig."

Gek genoeg hoorde de muzikant via een kennis dat zijn nummer door Netflix werd gebruikt. De streamsdienst heeft geen toestemming gevraagd. "Normaal gesproken moeten ze degene benaderen die over de muziekrechten gaat, maar ik heb niks gehoord. Ze moeten me wel betalen, dus daar zijn we nog mee bezig. Maar verder vind ik het geweldig dat ze mijn nummer hebben gebruikt."

Beluister hier het nummer 'Mbappé' van Lirical:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!