Toekomst Kaaise Dweildag staat op het spel: ‘Iemand moet opstaan'

21 januari om 21:31 • Aangepast 31 januari om 02:04
nl
Zo’n zevenendertig dweilorkesten uit het land kwamen zondag bij elkaar om te spelen op de Kaaise Dweildag in Oosterhout. Het is de vraag of het evenement na dit jaar nog doorgaat, want Theo Poortvliet stopt na negentien edities als voorzitter en een nieuwe is er nog niet. “Er zal toch wel iemand anders opstaan?”
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

“Het wordt een lange, maar ook leuke dag vandaag”, dacht muzikant Wesley Huisveld toen hij zondagochtend uit bed kwam. Hij speelt in een van de 37 dweilorkesten die aanwezig waren op de Kaaise Dweildag. Het evenement noemt zichzelf de optimale opwarmer voor de carnaval, dat over drie weken begint. Dit jaar speelden de carnavalskapellen op twee buitenlocaties en in de verschillende kroegen van Kaaiendonk, zoals Oosterhout in carnavalstijd heet.

Dit jaar doen de meeste dweilorkesten ooit mee. Maar de toekomst van de Kaaise Dweildag staat op het spel sinds voorzitter Theo Poortvliet bekend heeft gemaakt te gaan stoppen. “Ik heb er geen tijd voor, maar er zal toch wel iemand anders opstaan?", zegt Huisveld glimlachend. "Zo’n mooie dag mag na al die jaren niet verloren gaan."

Poortvliet zelf vertelt zondag dat er kandidaten zijn om hem op te volgen. Maar dat er een opvolger komt, is nog niet zeker. “Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Maar het is wel spannend. De nieuwe voorzitter moet affiniteit hebben met carnaval en een leidinggevende functie aankunnen.”

"Er is genoeg draagvlak, maar ik kan niks beloven."

Verder zegt Poortvliet dat het niet zomaar een klus is. “We hebben het over de Kaaise Dweildag die al negenendertig jaar bestaat. Ik heb het negentien jaar gedaan. Mijn voorganger twintig jaar. Het is een geweldig feest en het heeft genoeg draagvlak hier in Oosterhout. Maar ik kan niks beloven.”

Volgens oud-raad van elf-lid Wim Hendriks mag een dag als deze in ieder geval niet ophouden te bestaan. “Het moet gewoon doorgaan. Er is van alles aan de hand in de wereld. Laten we nou een beetje plezier hebben hier.”

"Spelen in een dweilorkest is een unieke manier van carnaval vieren."

Op 1 augustus moet duidelijk zijn of er een toekomst is voor het festijn. Blaasmuzikant Jeroen zou jammer vinden als het stopt. “Het spelen in een orkest is een unieke manier van carnaval vieren. Als ik geen instrument zou spelen, zou ik er denk ik niet eens bij zijn. Ze moeten maar gewoon zorgen dat er een nieuwe editie komt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!