Video

Verbouwde bus van Anja en Michael is net zo gezond als een zoutmijn

24 januari om 19:30 • Aangepast 2 februari om 02:00
nl
Op het eerste oog is het een normale bus die in Prinsenbeek staat geparkeerd. Maar wie een kijkje van dichtbij neemt, ziet dat de touringcar aan de Vianendreef is omgebouwd tot een heuse zoutkamer. Mensen met long- of huidproblemen kunnen er terecht om van hun problemen af te komen. "Op de vloer en tegen de wanden zit zo'n 2500 kilo", vertelt Anja Rood. Samen met haar man Michael Wouters is ze de initiatiefnemer van de Zoutbus.

Het was bijna vier maanden klussen, maar dan heb je ook wat. "Het is echt veel werk geweest, maar ik ben er wel heel blij mee", vertelt Anja. "Ik was al twee jaar samen met mijn kleinzoon op en neer aan het rijden naar Dordrecht. Voor mijn eigen longproblemen en de oorontstekingen van mijn tweejarige kleinzoon Yves. Daar was ik op een gegeven moment zo klaar mee. Ik vroeg me af: kan dit anders?"

"Het voelt aan als een zoutmijn in Oost-Europa."

Anja en haar man hebben enkele honden en wilden daarom liever geen cliënten over de vloer. "Michael kwam toen met het idee van de bus op de proppen: de zoutbus." Michael is een echte handige Harry. De bus werd gestript en opnieuw ingericht.

"Op de vloer ligt tien centimeter zout en tegen de muren zit zo'n vier centimeter. Tijdens de sessie wordt er bovendien medicinaal zout in de ruimte verneveld. Het voelt aan alsof je in een zoutmijn in Oost-Europa bent", beschrijft Anja haar praktijkruimte.

Waarom zout? "Mensen die vroeger in de grotten of de zoutmijnen werkten, hadden een veel betere weerstand. Ze waren nooit ziek. Zout zorgt voor meer weerstand en is desinfecterend. Het zorgt ook voor een goede longconditie", aldus Anja.

"Ik bied mijn gasten letterlijk verlichting."

Dat is precies wat de mensen vinden die bij een constante 23 graden een sessie van vijftig minuten volgden. "Ze kunnen bijvoorbeeld een langere wandeling met hun partner aan. Zout maakt slijm los, vermindert de kans op ontstekingen en is goed voor de huid. Ik bied mijn gasten letterlijk verlichting."

Een van die gasten is Romeyn Postma (16). "Ik was heel vaak ziek. Sinds ik twee keer per week in de Zoutbus kom, heb ik minder klachten. Ik voel me een stuk beter." De 62-jarige Marina Buijnsters heeft een longprobleem. "Het slijm blijft vastzitten. Ik ben nu zes keer in de Zoutbus geweest en merk dat het slijm loskomt. Ik voel me fitter."

Anja heeft nu haar eigen zoutkamer bij de hand. "Het is ook ontspannend. Ik ga nu twee keer per week in de Zoutbus en dat is absoluut geen straf."

"Dat er naar die zoutbus geen onderzoek gedaan is wil niet zeggen dat het niet helpt."

Ook het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werkt met het vernevelen van zout. Longarts Bart de Brouwer: “Mensen met ernstige luchtwegafwijkingen zoals taaislijmziekte behandelen we onder andere met hoge zoutconcentraties van drie of 5,85 procent." Er is namelijk wel bewezen dat zout inademen in hoge concentraties ontstekingsremmend en slijmoplossend werkt.

Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het effect van zoutkamers, raadt De Brouwer het niet actief aan. “Maar dat er naar die bus geen onderzoek gedaan is wil niet zeggen dat het niet helpt”, zegt hij. “Ik heb geen medische reden om het af te raden. Dus wie ben ik om het te bestrijden als het niet bewezen kwalijk is. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

De Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
De Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
Sessies in de Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
Sessies in de Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
De Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
De Zoutbus (Foto: Raymond Merkx)
Anja Rood, Romeyn Postma en Marianne Buijnsters (Foto: Raymond Merkx)
Anja Rood, Romeyn Postma en Marianne Buijnsters (Foto: Raymond Merkx)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!