Kim woont in de opvang maar wil zo snel mogelijk weg: ‘Ik hoor hier niet’

28 januari om 12:00 • Aangepast 6 februari om 09:31
nl
Kim (36) heeft sinds een half jaar geen eigen huis meer. Na een reeks van problemen kwam ze op straat te staan en leeft ze nu in opvang. De gemeente Tilburg wil dat Kim en haar lotgenoten snel weer een huis hebben. Want steeds meer mensen raken dakloos, dus er moet wat gebeuren. Met een actieplan wil Tilburg ervoor zorgen dat iedereen in de stad een eigen thuis heeft. Het klinkt Kim als muziek in de oren: “Ik hoor hier niet thuis. Ik wil weer verder, naar m’n toekomst.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Iedere middag, iets voor drie uur, staan er groepjes mensen te wachten in het Tilburgse Wilhelminapark. Het zijn dak- en thuislozen die een maaltijd krijgen van stichting Broodnodig. Onder hen veel arbeidsmigranten. Maar ook Kim is erbij.

Kim heeft sinds een half jaar geen eigen huis meer, na een serie problemen: "Ik had een soort van relatie met mijn buurman. Hij heeft mij vier keer in elkaar geslagen. Ik heb hulp gevraagd, maar die kreeg ik niet. Ik belandde bij de opvang van Traverse omdat ik de huur niet meer betaalde en in de schuldsanering kwam."

"Er zit echt van alles, ik voel me daar niet thuis."

Dakloos is Kim niet, want ze heeft een eigen studio bij Traverse: "Daar heb ik mijn eigen plekje, ik kan daar slapen. Maar ik ga niet de hele dag binnen zitten, dat wil ik niet."

Kim woont in een gebouw met alleen maar mannen en vier vrouwen: "Er zit echt van alles. Veel rare mensen, dus ik voel mezelf daar niet thuis. Dan gaat er weer 's nachts het brandalarm weer af omdat iemand een goeie partyjoint zat te roken. Dan ben ik midden in de nacht wakker omdat boven mij gekken wonen die de hele nacht aan het feesten zijn."

In de opvang leerde Kim de Poolse Raf (38) kennen. Sinds vijf maanden trekken ze samen op. Raf kwam zeven jaar geleden naar Tilburg voor werk: "Ik huurde een flat met mijn vriendin en onze baby. Maar omdat er asbest in zat, moesten we eruit."

Dat was twee jaar geleden. Zijn relatie ging stuk, zijn ex werd opgevangen via Traverse en Raf belandde op straat. Als het niet te koud is, slaapt hij in een kraakpand. Nu zit hij in de winteropvang van de gemeente Tilburg, op het NOAD-terrein aan de Lovense Kanaaldijk, voormalige voetbalvelden waar huizen moeten komen.

"Als je drugs gebruikt en eruit ziet als een mummie, helpen ze je."

Raf heeft zo zijn bedenkingen over de hulp die hij krijgt: "Ik ben normaal en doe alles zoals het hoort", vindt hij zelf. "Maar ze helpen me niet. Als je drugs gebruikt en eruit ziet als een mummie, helpen ze je wel en geven ze je geld. Ik weet niet wie hier verantwoordelijk voor is, maar dit is een rare situatie."

"Er zijn ook veel daklozen die niet geholpen willen worden", vult Kim aan. Ook zijn veel regelingen volgens haar helemaal niet duidelijk: "Mijn leefgeld loopt via Traverse. Maar via de gemeente kan ik een eetvergoeding krijgen. Dat weet ik pas sinds kort. Die had ik al veel eerder kunnen krijgen."

Toch hoopt Kim dat het actieplan van de gemeente haar kan helpen: "Zodat ik straks weer een eigen huisje heb. Misschien samen met Raf. En mijn twee kinderen. Ik wil weer verder."

WE MAAKTEN MEER VERHALEN OVER DAKLOZEN:

Monique nam een dakloze in huis: 'Hij mag hier wonen zolang als nodig'

Zij willen zelfs een dakloze in huis nemen: ‘Want je voelt je zo hulpeloos’

Ex-dakloze Perry helpt nu lotgenoten: ‘Het waren gewoon jongens als ik’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!