Video

Zo komt een zwartgeblakerde auto er weer als nieuw uit te zien

23 januari om 20:30 • Aangepast 2 februari om 02:02
nl
De tranen moeten bij de eigenaar van een zwartgeblakerde auto in de ogen hebben gestaan. Maandag werd de parkeergarage van het appartementencomplex aan de Velderwoude in Den Bosch deels ontruimd. Een voor een werden door de brand beschadigde auto's op een sleepwagen van een bergingsbedrijf getakeld. Vervolgens komen de meeste levensvatbare auto's nog bij een poetsbedrijf terecht.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Een van die autopoetsbedrijven is Purol Car Cleaning in Den Bosch. "Er is al contact geweest met een verzekeringsbedrijf, maar concreet is er nog niets binnengekomen", vertelt Tim Nijssen. Hij is manager bij het autopoetsbedrijf dat al een kleine vijftien jaar auto's met rook- en roetschade weer aan het glimmen krijgt.

1. Roetschade wegpoetsen
Volgens de manager is er wel een goedwerkende schoonmaakmethode voor de roetschade. "In het bedrijf wordt de roetlaag met een speciale shampoo te lijf gegaan. Dat is in de meeste gevallen al voldoende om het roet van de auto te verwijderen. We gebruiken een voorwas-shampoo. Die is sterk genoeg om het hardnekkigste vuil en dus ook het roet van de auto te krijgen."

2. Laklaag polijsten
Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. "Zit er een te dikke laag roet op, dan moeten we gaan polijsten. Daar zijn we wel een dag mee bezig. Met een speciale schuurmachine halen we van de laklaag enkele micron af. De laklaag is in totaal veertig micron. Dit werkt altijd goed voor het verwijderen van het roet van de auto."

Nijssen weet ook dat dat niet altijd lukt. "Als de temperatuur in de parkeergarage te hoog is geweest, dan is de roetlaag waarschijnlijk ingebrand op de laklaag van de auto. Dan kun je polijsten wat je wilt, maar dan lukt het niet."

3. Binnenkant schoonmaken
Ook de binnenkant van de auto en onder de motorkap worden onder de loep genomen. "We kunnen alles schoonmaken, maar wanneer het is aangetast door de brand, dan wordt het een lastig karwei voor ons."

4. Bekleding reinigen
Voor de bekleding van de autostoelen wordt dieptereiniging gebruikt. "Als mensen gerookt hebben in de auto kunnen we daarmee bijvoorbeeld de geuren voor 95 procent verwijderen."

5. Lucht filteren
Soms krijgt de binnenkant een ozonbehandeling. "In dat geval zetten we een kast met filter in de auto. Die haalt bepaalde vieze deeltjes uit de lucht. Als de kast acht uur in de auto staat, moeten we het filter wel zestien uur ontluchten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!