Video

Chris is de rondslingerende hondenpoep in afvalzakjes zat: 'Ruim het op!'

25 januari om 20:00 • Aangepast 7 februari om 02:03
nl
Zwerfafvalopruimer Chris van den Diepstraten uit Made is er helemaal klaar mee. Wanneer hij door zijn dorp loopt, komt hij vaak plastic zakjes met hondenpoep tegen. Om te zorgen dat de mensen minder ‘schijt’ hebben aan zwerfafval, is hij deze week begonnen met een actie die zijn dorpsgenoten bewuster moet maken.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Chris is een ZAPper, wat staat voor ZwerfAfvalPakker. Gewapend met een prikker en vuilniszak loopt hij door de straten van zijn dorp. “We komen nogal veel hondenpoep tegen in plastic zakjes. In de bosjes, plantsoenen en soms op de voetpaden. Dat is natuurlijk hartstikke slecht voor het milieu.”

"Ik was er helemaal klaar mee!"

En die rondzwervende poepzakjes was Chris zo beu, dat hij kaartjes heeft geprint met daarop de tekst: ‘Is dit normaal? Jouw hond, jouw stront. Ruim het gewoon op zeg.' “We proberen de natuur te beschermen tegen zwerfaval, vooral plastic. En die zakjes zijn van plastic. Ik was er helemaal klaar mee!”

Hoewel er overal prullenbakken staan, vindt Chris al na een paar minuten zijn eerste poepzakje met inhoud. “De baasjes ruimen wel de poep op van de grond en doen het in een zakje, maar ze gooien het vervolgens een paar meter verderop in de struiken. Ik denk dat ze het niet willen meesjouwen om het in een afvalbak te doen of het thuis in de eigen vuilnisbak te gooien”, zegt Chris gefrustreerd.

Hij haalt ieder zakje met poep uit de bosjes en niet er een briefje op. Vervolgens legt hij het op de stoep. “Hopelijk loopt de eigenaar van de hond er dan nog een keer langs en wordt die bewust van hoe slecht dit is. Die doen vaak hetzelfde rondje.”

"Alle zwerfafvalopruimers doen er aan mee."

Het idee van Chris is enthousiast opgepakt door de andere zwerfafvalopruimers uit de gemeente Drimmelen. “Mijn coördinator was het ermee eens. Alle andere zwerfafvalopruimers doen eraan mee.”

Op de gezamenlijke Facebookpagina en in de appgroep ‘WhatZapDrimmelen’, komen al behoorlijk wat reacties binnen. “Die komen zelfs van buiten Brabant. Mensen zien het probleem daar ook terugkomen in hun eigen buurt.”

Woensdag ging Boy Scholtze, burgemeester van de gemeente Drimmelen, samen met de rapers op pad. "Toen kwamen ze acht zakjes op één plek tegen”, vertelt Chris. “Ik hoop dat de eigenaren van de honden het gewoon op gaan ruimen en dat dit straks niet meer nodig is.”

Een plastic zakje met poep met daarop het briefje van Chris (foto: Chris van den Diepstraten)
Een plastic zakje met poep met daarop het briefje van Chris (foto: Chris van den Diepstraten)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.